Čovićev HNS zasjedao danas: Poručili kako oni predvode europsku integraciju BiH

10
Radiosarajevo.ba
Čovićev HNS zasjedao danas: Poručili kako oni predvode europsku integraciju BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Danas, 19. februara, u Mostaru je održana osma sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom, saopćeno je danas iz ovog tijela inače produžne ruke Dragana Čovića i njegovog HDZ-a.

"Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u martu ostvari otvaranje pregovora s EU", smatra Čovićev HNS.

Legitimni su se, očekivano, dotakli i usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH smatrajući da bi se time "stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda": "Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja."

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Dalje u saopćenju stoji: "Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u martu ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom."

Prema saopćenju, razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije