Ambasada SAD uputila žestoku kritiku Draganu Čoviću: 'Njegovo ponašanje je sramotno'

16
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD uputila žestoku kritiku Draganu Čoviću: 'Njegovo ponašanje je sramotno'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se danas, 17. februara, oglasila na društvenim mrežama povodom prisustva predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u Mostaru. 

Ambasada SAD je žestoko kritikovala ponašanje Dragana Čovića, te ga podsjetila na njegove riječi od prije samo nekoliko dana.

"Prije dva dana, Dragan Čović ponosno se hvalio svojom posvećenošću 'izgradnji europske BiH za sve'. Jučer navečer, Dragan Čović odlučio je javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne 'Herceg-bosanskih šestorice' osuđenih od strane ICTY-a za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na događaju promocije knjige u Mostaru.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Javni prikaz podrške osuđenom ratnom zločincu je antiteza europskim vrijednostima koje on tvrdi da predstavlja i podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca svakako nemaju mjesta u "europskoj BiH za sve".

Dragan Čovićev ponosan sudjelovanje na događaju koji časti osobu odgovornu za toliko strašnih zločina je sramotno.

Činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara dodatno vrijeđa žrtve. Vođe koje tvrde da su predane europskim vrijednostima trebale bi voditi primjerom, a ne častiti ratne zločince i ponovno otvarati stare rane."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije