Jasmila Žbanić: Rezolucija o Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata

4
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić: Rezolucija o Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić, poznata bh. režiserka, objavila je da je producentska kuća Deblokada, koju je osnovala sa svojim suprugom Damirom Ibrahimovićem, omogućila ambasadorima u UN-u gledanje filma "Quo vadis, Aida?" te pozvala na donošenje rezolucije o Srebrenici.

Njenu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti istorijsku nepravdu i pokazati odgovornost za ulogu koju su odigrali u ratu u Bosni i Hercegovini.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

DEBLOKADA je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati film Quo Vadis, Aida?

Inspirisan instinitim događajima iz jula 1995 godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu, nominiran je za Oskara i proglašen je za najbolji evropski film u 2022 godini, sa najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom.

Autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju o Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, izmedju ostalog i kroz svoje obrazovne sustave, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprječavanja revizionizma i prevenciji genocida.

Ovaj film i ova rezolucija poziv su na mir", napisala je Jasmila Žbanić.

Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti istorijsku nepravdu i pokazati...

Posted by Jasmila Zbanic on Monday, April 15, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije