U toku sjednica NSRS: Na dnevnom redu dvije tačke

0
Radiosarajevo.ba
U toku sjednica NSRS: Na dnevnom redu dvije tačke
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Narodna skupština RS

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je sazvana na prijedlog političkih partija iz RS kao odgovor na zakon o negiranju genocida i ratnih zločina.

Na sjednicu, koja je zatvorena za javnost, došli su i lideri političkih partija iz Srpske, koji će imati mogućnost da se obrate poslanicima, piše Srpskainfo

Na sjednicu su došli i poslanici Koalicije zajedno za BiH, iako se spekulisalo da će možda bojkotovati sjednicu.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se dvije tačke.

Prva je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Кrivičnog zakona Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku – na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Kako je ranije pojašnjeno to znači da organi RS neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu željeli da provode odluku viskog predstavnika u Srpskoj. Organi RS neće im dati podršku, ni logističku ni pravnu ni bilo kakvu drugu organi i neće im dozvoliti da se ta odluka provede na nivou Srpske.

Druga tačka je Prijedlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika RS – po hitnom postupku – na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Ovim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično djelo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda gdje će se predvidjeti posebne kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu – ponizi ili pokuša da naruši.

Takođe, bit će posebno kvalifikovano djelo ko RS označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije