U Sudu u ovom dijelu BiH "pravdu dijele" i osobe koje nisu sudije

1
Radiosarajevo.ba
U Sudu u ovom dijelu BiH "pravdu dijele" i osobe koje nisu sudije
Foto: Žurnal / Jadranko Grčević

Sudija Nedeljko Tabaković podnio je Uredu disciplinskog tužioca (UDT) novu prijavu protiv predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića.

Pritužba se odnosi na veći broj disciplinskih prekršaja omogućavanje vršenja dužnosti sudije licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, te namjerno davanje lažne i obmanjive informacije u vezi sa pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, saznaje Žurnal.

Iz UDT-a su potvrdili da su po ovoj prijavi formirali predmet protiv Grčevića, dok još od ranije postupaju po više pritužbi koje su podnesene protiv ovog nosioca pravosudne funkcije.

Nezvanično se doznaje da je sudija Tabaković uz prijavu UDT-u proslijedio i sve dokumente kojima dokazuje da je Grčević počinio gore navedene disciplinske prekršaje, svjestan činjenice da stručni saradnici ne mogu da vode i donose odluke u ostavinskim postupcima. Istovremeno, on je zatražio i privremeno udaljenje predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, kao i hitnost u postupanju.

Zakon o nasljeđivanju, prema kojem se vode predmetni postupci, nalaže da sve odluke u toku postupka donosi sudija pojedinac. Uprkos tome, Grčević je ostavinske postupke, u kojima se on trebao pojaviti kao sudija pojedinac, prepuštao svojim stručnim saradnicima, što je suprotno zakonu. Pritom, njegovo ime se nalazi na zapisnicima s tih ročišta, koje je on naknadno potpisivao, tako da ispada da ih je on zapravo vodio, iako u to vrijeme uopšte nije bio u sudu. To potvrđuju svi zapisnici koji su dostavljeni UDT-u.

"Predsjednik suda je prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je 'vodio' ostavinske rasprave. Također, onog dana kada je, peti put, imenovan za predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, prema zapisniku, on je vodio ročište u jednom ostavinskom predmetu. Prema zapisnicima sa ostavinskih ročišta, sjednica Pravosudne komisije i jedne sjednice VSTS-a, ispada da je Jadranko Grčević u isto vrijeme bio na dva mjesta. Da čovjek ne povjeruje”, navodi izvor Žurnala.

Predmete koji su predmet pritužbe, a koje su stručni saradnici završavali pod njegovim imenom, što proizilazi iz zapisnika koji su dostavljeni UDT-u, Grčević je iskazivao u svoju normu, tako da, iako postoje dokazi da on nije vodio te postupke, on ih prikazuje kao rezultat svog rada.

I ranije se u nekoliko navrata pisalo o nepotizmu i različitim nepravilnostima u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH. UDT je, podsjetimo, još ranije nakon pisanja Žurnala o zloupotrebama CMS-a u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, te dodjeli predmeta "podobnim" sudijama, formirao predmet protiv sudije Grčevića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije