SNSD podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i sudija

2
Radiosarajevo.ba
SNSD podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i sudija
PrtScr / CIK BiH

SNSD je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uputio krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH i sudija koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Marko Šukalo, savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Milorada Dodika, ustvrdio je da se prijavom "štite interesi RS" i "stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i pred međunarodnim sudovima".

Šukalo je dodao da su za ovim potezom posegnuli nakon što je Sud BiH odbacio njihovu žalbu na odluku CIK-a.

"SNSD je poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apelacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare", kazao je Šukalo za RTRS.

On je dodoa da pripremaju i apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao posljednjoj instanci, a ako ne budu zadovoljni, obratiti će se Evropskom sudu za ljudska prava.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer je donijela odluke o raspisivanju i održavanju ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.

Građani Doboja će za gradonačelnika i za odbornike u gradskoj Skupštini ponovo moći da glasaju u nedjelju, 21. februara 2021. Izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi.

CIK je 21. januara donijela odluku da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici. Sud BiH je 27. januara odbacio brojne žalbe na ovakvu odluku CIK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije