! / MON KS: Nove upute u slučaju pozitivnog testa u predškolskim ustanovama u Sarajevu

30. 10. 2020. u 11:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 18

Ukoliko roditelj ili član istog domaćinstva obavijesti predškolsku ustanovu da je SARS-CoV-2 virus detektiran, predškolska ustanova je dužna obavijestiti tog roditelja ili člana domaćinstva, da se i predškolsko dijete koje je član navedene porodice odmah, po mogućnosti isti dan testira RT-PCR metodom u Drive-in centrima za testiranje Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, čak i u slučaju da dijete u tom trenutku nema nikakvih simptoma, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

Kako navode, obavezno je dijete ponovo testirati ukoliko u narednom periodu praćenja dobije bilo koji simptom infektivnog oboljenja, 5-6 dana od početka simptoma, prema važećim Preporukama.

"U međuvremenu će se ostali roditelji iz odgojne grupe u kojoj je dijete pozitivnog roditelja boravilo, obavijestiti da preuzmu djecu iz te odgojne grupe do rezultata testa djeteta koje se testira. Nakon 24-48h kada rezultat testa bude gotov, u slučaju negativnog rezultata djeteta koje je testirano na SARS-CoV-2, roditelje djece iz pomenute odgojne grupe potrebno je obavijestiti da mogu vratiti djecu u vrtić", istaknuli su u saopćenju.

U slučaju da rezultat testa SARS-CoV-2 djeteta bude pozitivan, obavezno treba konsultovati epidemiologa radi razmatranja slučaja i preduzimanja daljih mjera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA