Dodik: Učenici od ponedjeljka opet u školama

0
Radiosarajevo.ba
Dodik: Učenici od ponedjeljka opet u školama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Mjera privremene obustave nastave su bile odgovorne, u cilju zaštite đaka i nastavnika. Ali, đake treba vratiti u učionice i prepustiti lokalnim zajednicama da shodno situaciji donesu odluke na svom području, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Ovom krizom se mora suvereno upravljati, zdravlje naroda je najvažnije, bez obzira na političke prilike i predizbornu kampanju, dodao je on.

"Dobro je što je svima obezbjeđena zdravstvena zaštita bez obzira na osiguranje, drugačije nije ni moglo, ali moram istaći da je ovo društvo izloženo enormnim troškovima. Samo liječenje jednog kovid pacijenta košta 2.000 KM dnevno i samo ti iznosi su već milionski. Treba tome dodati nabavku opreme, medicinskih sredstava, isplate medicinskim radnicima i na kraju i štete u ljudstvu i štete u privredi",  rekao je Dodik. 

Zdravstveni sektor je dobro reagovao, a i građani su solidarni, a to potvrđuje i podatak da, bez obzira na epidimiju, imamo manji broj umrlih, nego prošle godine, ocijenio je Dodik, prenosi Srpskainfo. 

"Poljsku bolnicu smo izgubili, a možda bi nam upravo sada mogla biti potrebna",  rekao je Dodik, komentarišući prigovore na rad institucija u doba epidemije, od kojih su mnogi, tvrde, politički motivisani. 

Neće se uvoditi vanredno stanje, istakao je.

"Borit ćemo se da se ne zatvore granice. Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem i dogovorili smo se da ni u kakvim uslovima granica između Srbije i RS neće biti zatvorena", poručio je Dodik. 

On je pozvao na pooštravanje inspekcijskih kontrola. 

Dodao je da će se kad prođe kriza vidjeti ko je koliko dao društvu i kome treba podrška.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije