U Sloveniji se od danas priznaju PCR testovi iz BiH

0
Radiosarajevo.ba
U Sloveniji se od danas priznaju PCR testovi iz BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Državljani BiH od danas mogu da ulaze u Sloveniju uz negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u laboratorijama o našoj zemlji.

"Negativni testovi iz trećih zemalja vrijede ako nisu stariji od 48 sati i provedeni su s organizacijom objavljenom na Nacionalnom laboratoriju za zdravlje, okoliš i hranu. Vrijedi i izuzetak bez testa i karantene:

- zbog održavanja kontakta s uskim članovima obitelji, a osoba se vraća u roku od 72 sata;

- za mlađe od 14 godina prelazak granice zajedno sa užim članom porodice koji je predao negativan test", objavili su iz Vlade Slovenije na svom Facebook profilu.

Ovo je i spisak ustanova i laboratorija iz naše zemlje čije testove priznaju u Sloveniji:

Laboratorij JZU „ Zdravstveni center Brčko“ Brčko distrikt BiH, Kantonalna bolnica „Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać, Kantonalna bolnica Zenica, Klinični center Univerziteta Sarajevo, PZU „Eurofarm-Centar-Poliklinika„ Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU Poliklinika in Dnevna bolnica „Dr. Al-Tawil“, Privatni mikrobiološko parazitološki laboratorij Sarajevo, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Opća bolnica Tešanj, Univerzitetski centar – bolnica Mostar, Univerzitetski klinični centar Tuzla, Veterinarski fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zasebna Zdravstvena ustanova “Alea“ Dr Kandić Sarajevo, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku „Nalaz“, Sarajevo, JZU Bolnica „ Sveti Vračevi“ Bijeljina, JZU Institut za javno zdravstvo RS-a, JZU Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetski klinični centar RS-a.

"Andoro, Monaco, San Marino i Vatikan tretiraju se na isti način kao i države članice Schengena, što znači da ih neće smatrati trećim zemljama ako budu na listi narančastih. Amandmani će početi 1. oktobra 2020", dodaju iz Vlade Slovenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije