U Sarajevu skoro izjednačen broj novozaraženih i oporavljenih od COVID-19

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu skoro izjednačen broj novozaraženih i oporavljenih od COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo potvrđena su 154 nova slučaja zaraze koronavirusom u prethodna 24 sata, nakon laboratorijskog testiranja 1.006 uzoraka. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS saopćavaju da se u istom periodu od COVID-19 infekcije oporavilo 150 naših sugrađana.

Nažalost, tri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

"Trenutno je na bolničkom liječenju 190 pacijenata, od kojih su 182 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10,53 posto. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 119 pacijenata, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 71 pacijent. Na respiratoru su dvije hospitalizirane osobe, 14 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je isto toliko na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti", navode iz Zavoda.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.509 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 3.040 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 59.257 osoba zaraženih koronavirusom, te 56.355 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 186, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 310.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 359 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 844 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 389 poziva, a obavljeno je i 297 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 1.072 doze vakcina, i to: 980 na Zetri i 92 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije