COVID izvještaj iz Sarajeva: Nije bilo preminulih osoba

1
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj iz Sarajeva: Nije bilo preminulih osoba
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija je najbolja prevencija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, poteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 177 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.249 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavio 126 naših sugrađana i nije bilo preminulih od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 204 pacijenta, od kojih je 181 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,8 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 134 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 70. Na respiratoru su četiri pacijenta, 14 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 15 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.508 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 3.204 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 59.103 osobe zaražene koronavirusom, te 56.205 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 184, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 306.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 240 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 875 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 546 poziva, a obavljeno je i 206 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.366 doza vakcina, i to: 1.153 na Zetri, 1.054 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 159 doza putem mobilnih timova.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije