U Sarajevu sinoć izmjeren najzagađeniji zrak u Europi

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu sinoć izmjeren najzagađeniji zrak u Europi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prema posljednjim mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN) na području sarajevske općine Ilidža sinoć je izmjeren najzagađeniji zrak u Europi.

Prema navodima iz izvještaja ovog tima, u ovom dijelu Starog kontinenta izmjerena kvaliteta zraka ukazuje da je boravak na otvorenom opasan za sve građane, zbog visoke koncentracije štetnih PM10 čestica, čija vrijednost je naglo porasla tokom noći.

Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka, prema mjerilima tima AQICN-a iznosi 50, dok je sinoć nakon ponoći izmjerena vrijednost indeksa kvalitete zraka na Ilidži višestruko premašivala dozvoljene vrijednosti. Tačnije, indeks kvalitete zraka na Ilidži iznosio je 369.

Ova mjerenja ukazala su na alarmantno stanje i u ostatku Bosne i Hercegovine, te je tako indeks kvalitete zraka u Tuzli iznosio 197, dok je u Zenici zabilježeno nešto manje zagađenje, pri indeksu od 121. 

Tokom jutra, ove vrijednosti zagađenja zraka znatno su smanjene, no ipak su visoko iznad dozvoljenih. Sve to ukazuje da je BiH jedna od najlošije rangiranih zemalja Europe, kada je riječ o kvaliteti zraka.

Kada je riječ o regiji, indeks kvalitete zraka pokazuje zadovoljavajuće vrijednosti, izuzev Slavonskog Broda, u kojem je izmjeren indeks od 151.

Podsjećamo, zbog zagađenja zraka prošle godine u zimskom periodu stvoreni su brojni problemi širom BiH, a zbog cijele situacije nastupile su i vanredne epizode zbog prekomjernog zagađenja u glavnom gradu BiH. Tada su uvedene posebne restrikcije u saobraćaju, a građanima je preporučeno da ostaju u svojim domovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije