U Sarajevu se pravi spomenik Mirzi Delibašiću

3
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu se pravi spomenik Mirzi Delibašiću
Foto: Arhiv / Mirza Delibašić

Raspisan međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika Mirzi Delibašiću na lokaciji platoa KSC Skenderija. Radi se o projektu koji zajednički finansiraju Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Poziv je upućen svim bosanskohercegovčkim i međunarodnim umjetnicima, arhitektama i dizajnerima da prijave idejno rješenje za trajnu skulpturu na otvorenom, spomenik, slaveći život i karijeru Mirze Delibašića.

Ukupan budžet za troškove autorskog djela (bilo novo ili postojeće djelo), uključujući naknadu za umjetnike, dizajn, materijale, izvedbu, isporuku, dozvole, poreze na autorsko djelo i instalaciju iznosi 44.000 KM.

Ministar Avdić je istakao da je Mirza Delibašić neko koga trebamo pamtiti kao izuzetno dobrog i humanog čovjeka koji je imao i srce i dušu za svakoga.

"Bio sam neko ko je vrlo blisko sarađivao sa rahmetli Mirzom Delibašićem. On je prije svega bio moj prijatelj, direktor, trener, pa dobrim dijelom i mentor koji me savjetovao o vrlo važnim životnim pitanjima. Ovo je minimum jednog duga prema velikanu sporta, prije svega jednoj ljudskoj veličini i uzoru mnogim generacijama. Smatram da će spomenik biti dio kulture sjećanja i da svi koji budu dolazili na plato Skenderije sa ponosom mogu da vide lik našeg Mirze Delibašića, nekoga ko je ostavio dubok trag, ne samo na sportskoj sceni u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše Jugoslavije, nego i mnogo šire u svijetu", rekao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Rok za prijavu na javni poziv je 8. august 2021. godine. Spomenik će biti otkriven 8. decembra.

Detalje javnog poziva možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije