U Sarajevu počela konferencija "Defender Europe 2023"

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počela konferencija "Defender Europe 2023"
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Inicijalna konferencija Defender Europe 2023

U Sarajevu je danas počela Inicijalna konferencija za planiranje u okviru vježbe “Defender Europe 2023” i trajat će do 1. aprila.

Ovo je druga u seriji konferencija za planiranje kao podrška godišnjoj Defender-Europe vježbi koju predvodi Vojska SAD. Središnja konferencija o planiranju je zakazana za septembar 2022. godine u Bukureštu u Rumuniji.

Finalna konferencija za planiranje održat će se početkom 2023. godine, a vrijeme i mjesto će biti naknadno definirani.

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Ilidža dobija mjesto najbolje kupovine: Novi tržni centar otvara svoja vrata!

Vježba DEFENDER-Europe je godišnja multinacionalna zajednička vježba velikih razmjera pod vodstvom američke vojske s ciljem podizanja spremnosti i interoperabilnosti između SAD, NATO i zemalja partnera. Vježba DEFENDER-Europe 23 će se odvijati na ljeto 2023. godine na lokacijama širom Evrope.

Komanda Vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR/AF) izabrala je Sarajevo za budućeg domaćina konferencije za planiranje dijelom i zbog iznimne gostoljubivosti iskazane prema snagama SAD koje su u Bosni i Hercegovini učestvovale u vježbi Defender-Europe 2021.

Suorganizator ovog događaja je Odjel za vojnu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Pored Bosne i Hercegovine, preko 30 partnerskih i savezničkih zemalja biće zastupljeno na inicijalnoj konferenciji za planiranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije