Vojna vježba Defender - Europe 21: Učestvuje više od 25 zemalja

0
Radiosarajevo.ba
Vojna vježba Defender - Europe 21: Učestvuje više od 25 zemalja
Foto: MOBiH / Vojna vježba / Ilustracija

Aktivnosti u okviru vojne vježbe „DEFENDER-Europe 21“ počinju ovog mjeseca širom Evrope i nastavljaju se do kraja juna.

DEFENDER-Europe 21 je velika multinacionalna zajednička vojna vježba pod vodstvom Vojske SAD-a u Evropi i Africi, osmišljena da izgradi stratešku i operativnu spremnost i interoperabilnost između SAD-a i saveznika i partnera NATO-a.

Između ostalih i naša zemlja će uzeti učešće u ovoj velikoj vojnoj vježbi.

Nadograđujući se na prošlogodišnji uspjeh, DEFENDER-Europe 21 obuhvata veći broj država koje su saveznici i partneri NATO-a a koje provode aktivnosti na širem području nego što je to bilo planirano 2020. godine. Preko 30.000 multinacionalnih snaga iz 27 zemalja će gotovo istovremeno provoditi operacije u preko 30 područja obuke u više od deset zemalja.

„Dok pažljivo pratimo razvoj situacije u pogledu širenja bolesti COVID, dokazali smo sposobnost da obuke održavamo bezbjedno po zdravlje učesnika, uprkos pandemiji. Bez obzira, naše zemlje računaju na spremnost naših snaga da odbrane mir“, izjavio je general Christopher Cavoli, komandant Američke vojske u Evropi i Africi.

„DEFENDER-Europe 21 nam pruža najbolju mogućnost da usavršimo naše sposobnosti skupa sa našim saveznicima i partnerima u strateški važnoj regiji Balkana i Crnomorskoj regiji kako bismo kolektivno bili spremni odgovoriti na svaku eventualnu krizu.“

Ove godine će u vojnu vježbu DEFENDER-Europe 21 biti uključeno američko ratno zrakoplovstvo i mornarica. Tokom vježbe će se koristiti ključne kopnene i morske rute koje povezuju Evropu, Aziju i Afriku. Vježba će obuhvatiti nove ili najsavremenije sposobnosti koje uključuju i sisteme za protivzračnu i protivraketnu odbranu, kao i materijalno-tehnička sredstva brigada Američke vojske za pomoć snagama sigurnosti i nedavno reaktiviranog V korpusa.

„DEFENDER-Europe 21 je vrlo važna vježba koja će V korpusu pružiti još jednu veliku priliku da izgradi spremnost na našem putu ka potpuno operativnoj sposobnosti i da promovira interoperabilnost u našem zajedničkom radu sa saveznicima i partnerima“, izjavio je general pukovnik John Kolasheski, komandant V korpusa. „Radujemo se prilici da radimo direktno sa Američkom vojskom u Evropi i Africi i da pokažemo odlučnost SAD-a i njenu predanost Evropi.“

Oprema i ljudstvo su se počeli premještati iz Sjedinjenih Američkih Država u martu. U aprilu će jedinice koje sudjeluju u vježbi povući predpozicionirane zalihe Vojske sa lokaliteta u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj. Najveći dio aktivnosti obuke će se provesti u maju, a vježba će se završiti u junu razmještajem snaga i opreme stacionirane u SAD-u.

DEFENDER-Europe 21 će obuhvatiti nekoliko međusobno povezanih vježbi:

• Brzi odgovor (Swift Response) (od početka do sredine maja) – vježba koja će obuhvatiti zračne operacije u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i preko 7.000 vojnika iz 11 zemalja.
• Trenutačni odgovor (Immediate Response) (od sredine maja do početka juna) – preko 5.000 vojnika iz 8 zemalja će biti raspoređeno u 31 područje obuke u 12 zemalja gdje će održati vježbu s bojnim gađanjem. Također će biti održana i zajednička operacija iskrcaja logističke podrške na obalu.
• Saber Guardian (od sredine maja do početka juna) – preko 13.000 vojnika iz 19 zemalja će provesti operacije bojnog gađanja i protivraketne odbrane, kao i veliku vježbu medicinske evakuacije.
• Štabna vježba (Command Post) (juni) – oko 2.000 pripadnika oružanih snaga će vježbati sposobnost štaba da komanduje multinacionalnim kopnenim snagama u okviru zajedničke i kombinirane obuke, a pritom voditi stvarne operacije u 104 zemlje na sva kontinenta.

Međusobno povezane vježbe će imati koordiniranu komandu misije, zajedničko održavanje i partnere u misiji.

Vojna vježba DEFENDER-Europe 21 će također biti povezana i sa dvije ključne obuke:

Afrički lav (African Lion) (od sredine maja do sredine juna) – prva godišnja obuka koju predvodi komanda Američke vojske u Africi u kojoj će blizu 5.000 vojnika iz oko 24 zemlje vježbati spremnost saniteta, provesti velike vježbe bojnog gađanja, kao i vježbe komande protivzračne odbrane, pomorskih snaga i isturene komande. Aktivnosti će se provesti, prije svega, u Maroku.

Postojana odbrana (Steadfast Defender) (od sredine maja do početka juna) - nova serija NATO vježbi koje su fokusirane na transatlantsko jačanje Evrope i koja pokazuje sposobnost NATO snaga da brzo odgovore na niz prijetnji. Provest će se aktivnosti u okviru te vježbe.

Srodne vježbe nisu direktno povezane sa vježbom DEFENDER-Europe 21, ali će imati veliki broj zajedničkih učesnika i/ili materijalno-tehničkih sredstava i dešavat će se u istom vremenskom okviru.

Obimno kretanje snaga i opreme u svrhu izvođenja ovih vježbi će zahtijevati veliku podršku svake zemlje-domaćina, čime će pokazati značaj ulaganja saveznika i partnera u evropsku vojnu spremnost i odbranu.

Striktna strategija prevencije širenja bolesti COVID i ublažavanja njenih posljedica koju provode SAD i zemlje koje sudjeluju u vježbi će biti izuzetno važna za izvođenje vježbe DEFENDER-Europe 21. U skladu s tim, vojnici stacionirani u SAD-u će uraditi test na COVID prije polaska, a po dolasku u Evropu će biti u izolaciji i uraditi još jedan test na COVID prije putovanja širom evropskog kontinenta.

DEFENDER-Europe 21 je dokaz neprikosnovene američke predanosti NATO-u i glavni je primjer naših kolektivnih sposobnosti, a također pokazuje da su NATO saveznici i partneri skupa jači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije