U Sarajevu održana konvencija 'Bosna je naša - bosanska': Usvojena zajednička izjava od devet tačaka

5
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održana konvencija 'Bosna je naša - bosanska': Usvojena zajednička izjava od devet tačaka
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Konvencija "Bosna je naša, bosanska"

U Kongresnoj sali hotela Holiday u Sarajevu u četvrtak uvečer, 4. jula, održana značajna konvencija pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, koju su organizovali Krug 99 i udruženje Čuvari Bosne.

Ovaj događaj je bio usmjeren na izražavanje otpora daljem urušavanju Bosne i Hercegovine, te je predstavljao svojevrsni odgovor na nedavni svesrpski sabor održan u junu.

Na konvenciji su se obratili ukupno 10 govornika, među kojima su bili predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, akademik Enver Halilović, Esad Duraković i Senadin Lavić. Također su se prisutnima obratili Jahja Muhasilović, Miro Lazović i Enver Išerić.

SDA traži hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog zbog vojnih aktivnosti Srbije u Prijedoru

SDA traži hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog zbog vojnih aktivnosti Srbije u Prijedoru

Na skupu pod nazivom "Bosna je naša - bosanska", održanom u Kongresnoj sali hotela Holiday u Sarajevu, okupili su se brojni politički i akademski lideri kako bi izrazili svoj otpor daljem urušavanju Bosne i Hercegovine.

Organizatori skupa, Krug 99 i udruženje Čuvari Bosne, naglasili su važnost ovog okupljanja kao odgovor na nedavno održani svesrpski sabor.

Konvencija
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Konvencija "Bosna je naša, bosanska"

Na skupu su govorili istaknuti govornici, među kojima su bili Adil Kulenović, Enver Halilović, Esad Duraković, Senadin Lavić, Jahja Muhasilović, Miro Lazović te Enver Išerić. Posebno su se istakli i politički lideri Almir Bečarević, Haris Zahiragić i Milan Dunović, čiji su govori bili usmjereni na zajednički cilj - očuvanje suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine.

Ključni rezultat skupa bilo je usvajanje zajedničke izjave koja obuhvata devet ključnih tačaka. Istaknuto je da je konvencija organizirana s najvećom odgovornošću prema napretku države, slobodi i ravnopravnosti svih građana BiH. Također, donesena je odluka da svi referati i diskusije sa skupa budu osnova za konačni dokument konvencije, uključujući prijedloge iz budućih rasprava.

Dijalog između akademske zajednice, nevladinih organizacija i političkih stranaka istaknut je kao ključan za izgradnju vizije budućnosti BiH, uz naglasak na obnovu državnosti u skladu s demokratskim i evropskim principima.

Konvencija je također istaknula potrebu za dosljednom implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava te eliminacijom svih oblika diskriminacije.

Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet

Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet

Ukidanje specijalnih i paralelnih veza kao sredstva za urušavanje suvereniteta BiH također je naglašeno kao ključni zahtjev konvencije, koja je istaknula i važnost angažmana svih društvenih struktura i institucija u odgovoru na sigurnosno stanje u zemlji.

Na kraju, potvrđena je odlučnost i političko jedinstvo u obrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, stavljajući fokus na buduće izazove s kojima se zemlja suočava.

Na kraju konvencije usvojena je i zajednička izjava koja sadrži devet tačaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije