Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet

4
Radiosarajevo.ba
Bosanska konvencija | Akademik Duraković: Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet
Foto: Radiosarajevo.ba / Esad Duraković govorit će na Bosanskoj konvenciji

Organizacioni odbor nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana u četvrtak, 4. jula, u Sarajevu organizira Konvenciju pod nazivom "Bosna je naša – bosanska".

Konvencija će biti održana u Kongresnoj sali hotela Holiday, s početkom u 19 sati.

Država iznad stranaka

Kako je portal Radiosarajevo.ba ranije objavio, uvodni govor održat će akademik Esad Duraković, član Predsjedništva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a potom će se skupu obratiti i prof. dr. Senadin Lavić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Da li Europa spava? Rusija svojim hibridnim djelovanjem već ratuje direktno sa Zapadom

Da li Europa spava? Rusija svojim hibridnim djelovanjem već ratuje direktno sa Zapadom

"Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet. Svaka politička i društvena aktivnost koja šteti državnosti BiH apsolutno je neprihvatljiva. Iz ovoga temeljnog načela proizlaze sva druga načela usklađujući se s njim. Ukoliko su suprotna tome, smatraju se antidržavnim", fragmenti su iz govora kojeg će uputiti akademik Duraković.

U skladu s tim, poruka je akademika Durakovića, interes države mora biti iznad interesa svake političke partije, kao i iznad interesa svakog pojedinca, ili grupe.

U Sarajevu 4. jula Konvencija "Bosna je naša – bosanska": 'Dosta je bilo svojatanja naše zemlje!'

U Sarajevu 4. jula Konvencija "Bosna je naša – bosanska": 'Dosta je bilo svojatanja naše zemlje!'

Bosanska nacija

"To je apsolutni minimum ispod kojeg ne smije ići nijedna politička partija ili društveni subjekt",  stav je Durakovića, koji  smatra da "jačanje državnih institucija mora biti prioritet svih politički osviještenih subjekata i državnog aparata".

Posebno će biti naglašena ideja bosanstva kao temelj borbe za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti.

"Bosanstvo u značenju pripadnosti državi afirmirati kao vrijednost, funkcionalnu upravo u očuvanju državnosti. Afirmiranjem bosanske nacije ne osporava se etnički identitet bilo kojem narodu u BiH jer te dvije vrste identiteta su komplementarne a nisu uzajamno isključive. Otpor bosanstvu je podrška etničkoj fragmentaciji društva u BiH, zatim antagoniziranju etničkih grupa i konačno – etnoteritorijalizaciji i disoluciji države po tome načelu. Ustavno i političko utemeljenje bosanske nacije u značenju pripadnosti državi najbolji je odgovor susjedskim velikodržavnim projektima koji kao takvi uporno destabiliziraju BiH, insistirajući  samo na kategoriji naroda u BiH i poričući njenu naciju. Promovirati ideju mira, kroz dijalog i razumijevanje naših različitosti koje nas sve obogaćuju kao građane, kao ljude", zaključni je dio iz izlaganja koje će uputiti akademik Duraković.

Organizatori su uputili poziv građanima BiH da se u što većem broju odazovu ovom značajnom skupu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije