CIK održao hitnu sjednicu, popuna Doma naroda FBiH na čekanju

Radiosarajevo.ba
CIK održao hitnu sjednicu, popuna Doma naroda FBiH na čekanju
Foto: Radiosarajevo.ba / S jedne od sjednica CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas ili sutra trebala je donijeti odluku oko raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština.

Ipak, iako je ranije bilo najavljeno, na dnevnom redu te tačke danas nije bilo.

CIK je na Kolegiju koji je održan jutros trebao usaglasiti najmanje dvije varijante rješenja od četiri ponuđena, ali do toga nije došlo.  
 
Prema prvoj varijanti, za raspodjelu mandata koristio bi se popis iz 1991. godine i bio bi ispoštovan član 8 tačka 3 Ustava FBIH, odnosno princip 1/1/1 koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.
 
U drugoj varijanti koristio bi se popis iz 1991. godine, ali ne bi bile ispoštovane odredbe Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1.
 
Treća varijanta predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.
 
Četvrta varijanta je da se koristi popis iz 2013. godine i da se ne ispoštuju odredbe Ustava FBIH koje garantuju po najmanje jednog zastupnika iz svakog naroda.
 
Prema zadnjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Po istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.
 
Varijanta broj dva predviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije