CIK: S biračkog spiska obrisano 4.500 umrlih

Radiosarajevo.ba
CIK:  S biračkog spiska obrisano 4.500 umrlih
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Press CIK

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas su na konferenciji za medije ponovo govorili o (ne)pravilnostima na proteklim općim izborima. 

"Provodimo kraju aktivnosti oko sankcionisanja u vezi izborne šutnje. Jutros je put gradova u Bosni i Hercegovini krenulo sedam kamiona da preuzmu sav izborni materijal u 30.000 vreća raznih boja, koji će biti u Lukavici smještani na 1.100 paleta. Sav taj materijal bit će spreman da se da na uvid ili eventualno ponovno brojanje.  Sinoć smo počeli s brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića", kazao je na početku predsjednik CIK-a Branko Petrić.

On je rekao da je iz inozemstva stiglo 63.000 paketa. 

"Do otvaranja vreća u opštinama i utvrđivanja morali smo otvoriti oko 1.000 vreća. Na birački spisak se često stavljao znak minusa. Mi smo 45 dana ranije zaključili spisak. Nadležni organi su s tog spiska skinuli 4.500 ljudi, koji su umrli ili promijenili državljanstvo. Koliko imam informacije, nije bilo prigovora od strane 6.000 posmatrača u vezi sa glasačkim spiskovima. Nismo zabilježili nijedan slučaj da je neki građanin BiH došao na glasačko mjesto, a da nije mogao glasati", dodao je Petrić, odgovarajući na pitanje novinara "da je od 500.000 poništenih glasačkih listića, pola bolo prazno, a ne nepravilno popunjeno."

Član CiK-a BiH Suad Arnatuović je objasnio šta se događalo u izbornoj noći u vezi s incidentom kada je jedan građanin upao u prostorije i tražio da "ne vrijeđaju njegovu mrtvu majku".

"Predstavnik jedne stranke je ušao na press konferenciju i demonstrativno izjavio da se njegova majka nalazi na spisku. Mi smo izvršili istragu. Prema poglavlju 3, centralni spisak građana s biračkim pravom i evidencija se pravi na osnovu službenih evidencija. Od 2006. godine je na snazi automatska ili pasivna registracija. Građani ne idu i ne prijavljuju se u komisije od 2006. godine, to mora uraditi država onako kako je propisano u poglavlju 3. Na ovom primjeru smo vidjeli šta se sve može desitiako u određenoj proceduri nije sve obavljeno kako treba", kazao je Arnautović.

On je dodao je centralni birački spisak službena evidencija.

"Nakon smrti osobe, prvi organ je matični ured, on provodi tu činjenicu i donosi akt kojim upisuje tu osobu u matičnu knjigu umrlih. Taj izvod dostavlja MUP-u koji provodi svoje radnje i dužan je poništiti dokumente koje je izdao na ime te osobe, kao i adresu prebivališta", dodao je Arnautović, te poručio da članovi CIK-a ne idu od kuće do kuće i popisuju ljude.

Arnautović je naglasio da prema aktu, koji je CIK dobio od MUP-a KS, matični ured u Općini Stari grad izvršio činjenicu smrti u slučaju koji se zbio u izbornoj noći. 

"Provjerom je utvrđeno da je matični ured izvještaj o smrti dostavio sektoru za administraciju Centar. Neću nikoga da optužujem, ali matični ured je utvrdio činjenicu o smrti i dostavio jednoj organizacionoj jedinici, ali nije drugoj", podvukao je član CIK-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije