CIK BiH: Na izborima glasalo 53.26 posto registriranih birača

Radiosarajevo.ba
CIK BiH: Na izborima glasalo 53.26 posto registriranih birača
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S današnjeg pressa CIK-a

Sva redovna biračka mjesta u Bosni i Hercegovini su zatvorena, ovim je riječima predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić otvorio večerašnju press konferenciju

Najveći broj biračkih mjesta zatvoren je u predviđeno vrijeme, a nekoliko desetina produžilo je svoj rad, iz tehničkih razloga: "Na četiri do pet mjesta produženje bilo oko sat vremena i to je razlog što podatke o izlaznosti nemamo kompletne - radi se o Bijeljini, koja je zatvorila sve oko 20.30. Također nemamo ni za Banoviće", kazao je Petrić.

"Na desetak biračkih mjesta, od blizu šest hiljada, bilo je remećenje javnog reda i mira što su izborne komisije, policija, a i političke stranke u onom dijelu koji su mogli, brzo i efikasno riješili i pod zakonitu kontrolu stavili cijeli izborni sistem. Iz ovoga proizilazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot jučer i prekjučer nekim katastrofičnim najavama da su izbori katastrofalno organizirani i da semože očekivati krah izbora", dodao je Petrić.

Kada je riječ o izlaznosti, glasalo je 53,26 posto od ukupnog broja glasača.

"Ovom broju nedostaju, sa redovnih biračkih mjesta, podaci iz Kupresa RS (jedno biračko mjesto), Pale u FBiH, Istočni Mostar (jedno glasačko mjesto). Ovom broju glasača treba dodati i onih 1.085 glasača koji je glasao u DKP-ima. CIK je poslao i 77 hiljada materijala za glasanje putem pošte - 54 hiljade glasova se vratilo", rekao je predsjednik CIK-a.

Dodao je da će izlaznost biti veća za jedan do dva posto u odnosu na prošle izbore. Također, zaključio je Petrić, neke općine odskaču od drugih kada je riječ o izlaznosti:

U Banja Luci - za razliku od svih prethodnih izbornih ciklusa - oko 60 posto, toliko i u Doboju
U Loparama više od 60 posto
Ugljevik skoro 70%
Drvar 73%
Ribnik 65%
Banovići 77%
Zvornik 60%
Šipovo 60%
Šekovići 66%
Gornji Vakuf 62%, toliko i  Fojnici
Trnovo (I u RS-u i u FBiH) više od 70%
Han Pijesak, skoro 70%
Jablanica 66%
Istočna Ilidža 74%
Istočni Stari Grad 80%
Rogatica 71%
Višegrad 62%
Goražde 66%
Foča 63%
Stolac 72%
Ljubinje i Ravno 68%
Milići 63%

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije