U rudniku u Bocvani pronađen jedan od najvećih dijamanata u historiji

2
Radiosarajevo.ba
U rudniku u Bocvani pronađen jedan od najvećih dijamanata u historiji
Radiosarajevo.ba / Lucara Diamond

Kanadska kompanija Lucara Diamond Corp pronašla je dijamant od 2.492 karata u svom rudniku Karowe u Bocvani, jedan od najvećih dijamanata koji je ikad iskopan, priopćila je kompanija.

Lucara nije otkrila kvalitetu dragog kamena, ali njegova veličina čini ga drugim najvećim neobrađenim dijamantom dosad otkrivenim, nakon dijamanta Cullinan od 3.106 karata, pronađenog u susjednoj Južnoafričkoj Republici 1905. godine. Nakon brušenja i poliranja postao je dio britanskih krunskih dragulja.

Rudnik Karowe poznat je po proizvodnji velikog kamenja, s drugim značajnim nalazima, uključujući dijamante Sewelo od 1.758 karata i Lesedi La Rona od 1.109 karata.

Bura zbog Burnsove posjete: Vučić preko tabloida tvrdi da ga "CIA ruši", brani ga i ratni zločinac!

Bura zbog Burnsove posjete: Vučić preko tabloida tvrdi da ga "CIA ruši", brani ga i ratni zločinac!

Komapnija će u četvrtak, 22. augusta, dijamant prezentovati predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisiju. Bocvana je vodeći svjetski proizvođač dijamanata po njihovoj vrijednosti, piše Hina.

Ta južnoafrička država prošli je mjesec predložila zakon prema kojem će se od rudarskih kompanija tražiti da nakon što dobiju licencu, prodaju 24 posto udjela u rudnicima lokalnim investitorima osim ako vlada ne iskoristi svoju opciju stjecanja udjela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije