Rijedak dijamant ide na aukciju u New Yorku: Cijena "sitinica" - 35 miliona dolara

1
Hina
Rijedak dijamant ide na aukciju u New Yorku: Cijena "sitinica" - 35 miliona dolara
Foto: EPA / Dijamant Eternal Pink

Rijedak, jarko ružičasto-ljubičasti dijamant Eternal Pink procijenjen je na 35 miliona dolara i bit će stavljen na licitaciju aukcijske kuće Sotheby's u sklopu prodaje veličanstvenih dragulja u New Yorku u junu.

Kamen od 10,57 karata reklamira se kao dosad najvrjedniji ružičasto-ljubičasti dijamant stavljen na aukciju, prema Sotheby'su.

"Njegove profinjene linije u kombinaciji s intenzitetom boje čine ga jednim od najneobičnijih dragulja na svijetu", rekao je Tom Moses, izvršni potpredsjednik, voditelj laboratorija i istraživač na američkom gemološkom institutu.

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Kamen, iskopan u Bocvani, "usporediv je s najvećim umjetničkim remek-djelima, daleko rjeđim od Magrittea ili Warhola", objavio je Sotheby's.

Ružičasti dijamanti su među najrjeđim i najtraženijim draguljima na svijetu i najprivlačniji su ulagačima.

Rekord na licitaciji drži dragulj CTF Pink star koji je prodan za 71,2 miliona dolara u Hong Kongu 2017. godine. Dijamant Williamson Pink Star prodan je za 57,7 miliona dolara prošle godine u Hong Kongu i drži rekord za najvišu cijenu po karatu - gotovo 5,2 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije