Krvavi dijamanti: Blagoslov i prokletstvo Afrike

0
Radiosarajevo.ba
Krvavi dijamanti: Blagoslov i prokletstvo Afrike
Foto: DW / Rudnici u Africi

U dijelovima Afrike bogatim dijamantima prihodi od tog blaga vrlo malo pomažu lokalnom stanovništvu. Često im život čine još težim.

Kajongo Adelino (49) duže od desetljeća radi kao garimpeiro – kako se ovdje nazivaju neslužbeni rudari dijamanata. Ovdje, u gradiću Kafunfu na sjeveru Angole, zanimanje je svima poznato.

Rudari traže "sponzora" koji bi im finansirao put do područja gdje ima dijamanata i potom otkupio robu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Veletrgovci zadržavaju polovinu novca za sebe, a od druge polovine naplate rudarima ono što su im "posudili" za put.

"Posljednji dijamant koji sam prodao koštao je 1.250 dolara", kaže Adelino za DW. "To nisu prave cijene jer tablica koju koriste za garimpeirose je jedna, a na tržištu gdje oni prodaju vrijede sasvim druge cijene."

Pohlepa i korupcija

Pohlepa i nemoć korumpiranih državnih aparata da zaustave šverc dijamanata dovode do nestabilnosti, kaže Mze Fula Ngenge, predsjednik Afričkog vijeća za dijamante.

Najveće otkriće u posljednjih 300 godina: U Angoli pronađen ružičasti dijamant

Najveće otkriće u posljednjih 300 godina: U Angoli pronađen ružičasti dijamant

Ngenge kaže da sirovine iz Konga, Angole, Mozambika i drugih zemalja završavaju izvan kontinenta. "Ponekad se zaplijeni mnogo ilegalnih dijamanata i tada oni postaju vlasništvo države koja ih je zaplijenila", navodi on.

"Tako da razvijeni svijet, kako ga je nedavno nazvao i Papa, svakako jeste kriv što žmiri na sve to", dodaje on.

Jedan izvor, upućen u geopolitiku iza dijamanata koja ima veze i s pranjem novca i finansiranjem terorizma, objašnjava jedan od mehanizama:

Faruk Šehić: Antwerpen, Sjeverno more i dijamanti

Faruk Šehić: Antwerpen, Sjeverno more i dijamanti

"Ponekad se dijamanti kradu iz rudnika u Angoli i transportiraju u Kongo. Onda se izvoze u Dubai s dokumentima koji tvrde da je podrijetlo dijamanta iz Konga", navodi on.

Bezvrijedni certifikati

Rafael Marqes de Morai, novinar i aktivist iz Angole koji je napisao knjigu "Krvavi dijamanti", oštro kritikuje i vlasti svoje zemlje i međunarodnu zajednicu. Kaže da to što su uvedeni certifikati o porijeklu dijamanata ne sprječava da lokalne zajednice pate, a da se blago izvozi ka Antwerpenu ili Dubaiju.

Dijamanti
Foto: Pexels: Dijamanti

"Dovoljno je reći da su dijamanti čisti i to opravdava sve. Ali oni nisu čisti jer ih se i dalje eksploatira zu primjenu nasilja", kaže Marqes.

Zlatari otkrivaju kako čuvati, ali i čistiti nakit

Zlatari otkrivaju kako čuvati, ali i čistiti nakit

Nedavno je, podsjeća novinar, na sjeveru Angole jedan radnik osiguranja kod rudnika pretučen na smrt. Počinitelji su navodno neslužbeni rudari iz Konga.

"Postoje konflikti, lokalne zajednice se eksploatira i zlostavlja dok recimo ruska Alrosa vadi dijamante", dodaje novinar, govoreći o ruskoj kompaniji koja spada u najveće producente dijamanata na svijetu. Postoji veza s belgijskom lukom Antwerpenom, dodaje on.

Naš izvor upućen u ovu trgovinu kaže da je čudno što Belgija službeno podržava Ukrajinu, "ali nastavlja opskrbljivati Rusiju novcem od prodaje dijamanata u Antwerpenu – krvavih dijamanata".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije