Luksuz i prestiž: Pogledajte četiri najskuplja sata na svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Luksuz i prestiž: Pogledajte četiri najskuplja sata na svijetu
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Ručni sat

Ručni satovi su uvijek bili simbol prestiža i luksuza, a neki od njih dostižu višemilionske cijene.

Neki od njih, posebno skuplji primjerci, su prava umjetnička djela. Posebno to važi za sljedeće satove, a to su četiri najskuplja sata na svijetu

4. Breguet Grande Complication Marie Antoinette

Ovaj predivni sat vrijedi 30 miliona dolara (54,5 miliona KM). Osim velike cijene, ovaj sat ima i zanimljivu priču iza sebe. 

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Naime, radi se o rekreaciji sata koji je nosila Marie Antoinette, posljednju kraljicu prije Francuske revolucije. Originalni sat je pravljen 34 godine, a 2004. godine je počela rekreacija, koja je trajala četiri godine

Breguet Grande Complication Marie Antoinette
Foto: Twitter : Breguet Grande Complication Marie Antoinette

3. Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A 

Ovaj luksuzni sat je napravljen u samo jednom primjerku, a prodao se na aukciji 2019. godine za nevjerovatnih 31 milion dolara (56 miliona KM)

Ovaj sat je napravljen od nehrđajućeg čelika, dok je narukvica napravljena od aligatorske kože. Najinteresantnija stvar oko ovog sata je enkripcija The Only One (jedan jedini) ispod broja 12. 

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A
Foto: Twitter : Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A

2. Graff Diamonds The Fascination 

Ovaj pokušaj poznate britanske firme Graff, koja se inače bavi dijamantima, da se okuša u satovima očigledno je uspio, jer je ovaj sat dostigao cijenu od vrtoglavih 40 miliona dolara (72,6 miliona KM)

Osim po tome što je jedini na svijetu, ovaj sat je drugačiji od drugih po tome što se može nositi i kao prsten, i kao ručni sat. Osim toga, ima 152,6 karata bijelih dijamanata, dok je sredina sata 38-karatni čisti dijamant

Graff Diamonds The Fascination
Foto: Twitter : Graff Diamonds The Fascination

1. Graff Diamonds Hallucination 

Prije Fascinationa, bio je Hallucination, fantastični sat od Graffa koji je dostigao cijenu od 55 miliona dolara (99,8 miliona KM)

Sam mehanički dio ovog ručnog sata je relativno mal, ali ono što ga čini ovako skupim jeste 110 karata rijetkih i višebojnih dijamanta oko sredine. Narukvica je napravljena od platine, a sredina sata od ružičastih dijamanata, piše MSN

Graff Diamonds Hallucination 
Foto: Twitter : Graff Diamonds Hallucination 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije