Njemačkoj su potrebni strani radnici: Morate zadovoljiti dva glavna uvjeta, a ovo su prosječne plate

2
Radiosarajevo.ba
Njemačkoj su potrebni strani radnici: Morate zadovoljiti dva glavna uvjeta, a ovo su prosječne plate
dpa / Istraga protiv njemačkih zvaničnika

Mnogi iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona su zainteresovani za rad i studiranje u Nkemačkoj. Nedostatak radne snage u ovoj zemlji je prisutan, novi radnici i ovom momentu su svakako dobrodošli.

Dva ključna uslova za rad i studiranje u Njemačkoj su da imate vizu i dovoljno novca na računu. Novac na računu njemačkim vlastima pokazuje da imate dovoljno novca da se izdržavate u ovoj zemlji i na osnovu toga dobijate i vizu.

Ovaj navedeni iznos treba da bude deponovan na bankovni račun koji se zove Blokirani račun (Blocked Account).

Okončana kriza u mjestu Zovi Do: Likvidiran napadač

Okončana kriza u mjestu Zovi Do: Likvidiran napadač

Od januara 2023. godine iznos koji se mora uplatiti na poseban račun prilikom podnošenja zahteva za nemačku studentsku vizu iznosio je 11.208 eura - 934 eura mjesečno (22.013 KM - 1834 KM mjesečno) . Međutim, prema "Studying-in-germany.org podacima, a koje su podijelili sa "Blic Biznisom", od septembra 2024. očekuje se da će se ovaj iznos povećati na 11.904 eura za 12 mjeseci, odnosno 992 eura mjesečno.

Ovaj zahtev je zasnovan na stopi BAfoG, nemačkom programu finansijske pomoći studentima. Ovaj depozit je minimum koji morate imati na svom računu da biste dokazali da imate finansijska sredstva (Finanzierungsnachveis) za studentsku vizu.

Ovaj mjesečni iznos također ograničava koliko možete da povučete ili prenesete svakog mjeseca osim ako niste deponovali više od potrebnog minimuma.

Prosječne plate za poslove koje obavljaju studenti

Građevinski radnik: 12 eura
Usluge dostave: 12 eura
Konobar u restoranu: 13 eura
Domaćin restorana: 13 eura
Pomoćnik kuhara: 13 eura
Pranje sudova: 13 eura
Čuvanje djece: 14 eura
Radnik u fabrici: 15 eura
Prodavać (prodavnice prehrambenih proizvoda, prodavnice odjeće, itd.): 15 eura
Nastava engleskog: 16 eura
Farma usjeva: 18 eura
Radnik u vinariji: 20 eura

Od 1. juna Njemačka je odobrila dolazak duplo više radnika sa Zapadnog Balkana u odnosu na prethodne godine. Novina u njemačkom zakonu je uvođenje karti šansi koje funkcionišu tako što se radnicima dodjeljuju bodovi po različitim kriterijima, kao što su znanje jezika, radno iskustvo, starost.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu znatno lakše da odu na neodređeno vreme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Nova pravila, poznata kao "karta šansi" za traženje posla u Nemačkoj, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.

Također je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa njemačkom kompanijom prije nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije