U blizini granice sa Rusijom: Počinje izgradnja velike vojne baze Njemačke

3
FENA
U blizini granice sa Rusijom: Počinje izgradnja velike vojne baze Njemačke
Foto: X.com / Počinje izgradnja vojne baze Njemačke

Litvanija je u ponedjeljak, 19 započela izgradnju vojne baze koja će primiti do 4.000 borbeno spremnih njemačkih vojnika nakon što bude dovršena do kraja 2027. godine, u prvom stalnom inostranom rasporedu njemačke vojske nakon Drugog svjetskog rata.

Njemačka se prošle godine obavezala rasporediti trupe u članici NATO-a i Evropske unije koja graniči s Rusijom. Njemački ministar odbrane Boris Pistorius uporedio je odluku s slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Njemačku tokom Hladnog rata za odbranu zapadne Evrope u slučaju sovjetskog napada.

Načelnik odbrane Litvanije Raimundas Vaiksnoras procijenio je da će zemlja potrošiti više od milijardu eura u sljedeće tri godine za razvoj baze, u jednom od najvećih građevinskih projekata u svojoj historiji.

Peta noć SFF-a | Slavnoj glumici Meg Ryan uručeno Počasno Srce Sarajeva

Peta noć SFF-a | Slavnoj glumici Meg Ryan uručeno Počasno Srce Sarajeva

"To je "veliko ulaganje" za naciju od 2,9 miliona s ekonomijom koje je desetina veličine njemačke - rekao je Vaiksnoras na svečanosti početka gradnje.

Dodao je da će brigada djelovati kao osiguranje za stanovništvo Litvanije i kao odvraćanje, kako bi se Rusi potisnuli.

Baza u Rudninkaiju, u blizini glavnog grada Vilniusa i samo 20 km od ruskog saveznika Bjelorusije, primit će do 4000 vojnika, skladišta i održavanje za tenkove i drugu opremu, te streljane svih veličina. Još oko hiljadu njemačkih vojnih i civilnih izvođača bit će poslano na druga mjesta u Litvaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije