Nacrt zakona / U RS-u će pušenje u ugostiteljskim objektima biti zabranjeno

23. 11. 2017. u 12:54:00 Fena

Shares: 132

U bh. entitetu Republika Srpska (RS) u narednom periodu bit će u potpunosti zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima i svim zatvorenim javnim prostorima.

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Rukovodilac Odsjeka Ministarstva zdravlja za međunarodu saradnju i evropske integracije Alen Šeranić rekao je na pres-konferenciji da su tim zakonom prvi put predviđena potpuna zabrana pušenja u kafićima i restoranima, gdje više neće biti odvojenih prostorija za pušače.

Osim pisanih, predviđena su i slikovna upozorenja na štetnost duhana na paklicama cigareta.

Također, prvi put su obuhvaćene i elektronske cigarete te aditivi u cigaretama, a bit će zabranjeno i korištenje mentola pri izradi cigareta i prodaja cigareta u obrazovnih, zdravstvenih i sportsko-rekreativnih ustanovama.

Cilj tog zakona je da se osigura nepušenje kao zdrav stil života te da se smanji dostupnost duhana djeci i mladima.

"Pušenje je povezano s karcinomom pluća, a poznat je i uticaj na kardiovaskularni sistem", ukazao je Šeranić ističući da su zakonom predviđene i kazne za kršenje odredbi zakona.

Istraživanja su pokazala da je u tom bh. entitetu za pet posto došlo do pada broja pušača u 2010. u odnosu na 2002. godinu, a da je najveći doprinos tome dalo usvajanje zakona prvog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda.

Odredbama novog zakona, kako je rekao, očekuje se daljnje smanjenje broja pušača i djece koja počinju da puše, a kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sistem s aspekta oboljenja koja su izazvana usljed pušenja.

Mjere koje su ugrađene u taj zakon u skladu s okvirnom konvencijama o kontroli duhana i duhanskih proizvoda te o ljudskim pravima, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Na sjednici entitetske vlade utvrđen je i Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje 2018-2023.

NEMA KOMENTARA