Nevladine organizacije poručile Parlamentu FBiH: Hoćemo državu bez duhanskog dima

Radiosarajevo.ba
Nevladine organizacije poručile Parlamentu FBiH: Hoćemo državu bez duhanskog dima
Foto: Pixabay / Ilustracija
Čak 32 nevladine organizacije, iz Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, obratile su se zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tražeći usvajanje Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i proizvoda za pušenje.

"Naglašavamo da jedino potpuno usvajanje odredbi predloženog zakona može efikasno adresirati zdravstvene, ekonomske, društvene i ekološke posljedice koje FBiH trpi zbog upotrebe duhanskih proizvoda. Osim toga, usvajanjem ovog zakona FBiH će ispuniti svoju međunarodno-pravnu obavezu preuzetu prije osam godina činom ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije", ističu ove organizacije u otvorenom pismu federalnim parlamentarcima.

Kako se nadalje ističe u pismu, vođeni rezultatima lokalnih i međunarodnih istraživanja, ove nevladine organizacije izrazile su stav da će Zakon u svom sadašnjem obliku imati brojne pozitivne efekte:

• Zaštita zdravlja sadašnjih i budućih generacija
• Značajno smanjenje smrtnosti od bolesti koje se direktno vežu za konzumiranje duhana ili izloženost duhanskom dimu
• Osiguranje zaštite osnovnih ljudskih prava na život i na okruženje koje ne predstavlja prijetnju po zdravlje
• Smanjenje troškova države uzrokovane pušenjem i poboljšanje ekonomske situacije pojedinaca i domaćinstava
• Smanjenje štetnih ekoloških posljedica
• Zaštita djece i mladih od agresivnog marketinga duhanske industrije i dostupnosti duhanskih proizvoda;
• Pozicioniranje BiH u red sa progresivnim državama koje su odavno uvele slične zakone i prepoznale važnost istih u cilju zaštite zdravlja svojih građana i minimiziranja drugih štetnih posljedica koje proizlaze iz konzumiranja duhanskih proizvoda

Napominju i kako propise iz ovog Nacrta zakona podržava većina stanovništva FBiH, a taj zaključak izveden je na osnovu relevantnog istraživanja u kojem je preko 70 posto građana, među kojima su i pušači, podržalo zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, skupovima i radnim mjestima.

"Istinski vjerujemo da će sve parlamentarke i parlamentarci prepoznati značaj i nužnost donošenja ovog zakona vodeći se interesima svih građanki i građana, a ne interesima velikih industrija, te dati svoju podršku istom i time doprinijeti zdravijem i boljem životu svih građana, bili oni pušači ili nepušači", zaključuje se u ovom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije