U protekle tri godine iz BiH protjerana 43 strana državljana

BIRN - Detektor.ba
U protekle tri godine iz BiH protjerana 43 strana državljana
Arhiv / Ilustracija

U protekle tri godine protjerana su 43 strana državljanina bez objašnjenja zašto predstavljaju prijetnju po sigurnost ili javni poredak Bosne i Hercegovine.

Razlog zbog čega protjerane osobe ne dobiju objašnjenje zašto ih BiH protjeruje jeste to što sigurnosne agencije te informacije smatraju tajnom.

Protjerane osobe su najčešće iz država okruženja, arapskih zemalja ili Turske, i dovode se u vezu s organiziranim kriminalom ili djelom kao što je prevara. Vrlo rijetko se dovode u vezu s terorizmom.

Zbog protjerivanja stranih državljana, za dvije i po godine Sudu Bosne i Hercegovine su podnesene 64 tužbe. Riješeno je 28 predmeta, a samo je u tri slučaja došlo do preispitivanja prvostepene odluke. U konačnici, u jednom je uložen zahtjev za preispitivanje i predmet je ponovno upućen prvostepenom organu – Službi za poslove sa strancima Ministarstva za sigurnost BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije