"Krajnje je vrijeme da odete": Kako je Dodik komunicirao sa strancima

Radiosarajevo.ba
"Krajnje je vrijeme da odete": Kako je Dodik komunicirao sa strancima
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
Pravu buru reakcija izazvala je jučerašnja objava State Departmenta kako su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i kako je Dodik uvršten na crnu listu jedne od vodećih svjetskih sila.

Te reakcije još uvijek pristižu sa svih strana i veliki broj njih podržava uvođenje sankcija predsjedniku manjeg bh. entiteta, a kako najavljuju pojedini srbijanski mediji, uskoro bi se Dodik mogao naći na crnim listama još nekih europskih država.

Kako je navela Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, u svom sinoćnjem obraćanju, Dodiku su sankcije uvedene zbog aktivne opstrukcije ili predstavljanja opasnosti u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma.

Tokom dana Dodik je najavio obraćanje u vezi s uvođenjem sankcija SAD-a, a kako je u prethodnom periodu često kritizirao američku administraciju, nakon ovih sankcija mogli bismo očekivati još neke, u najmanju ruku kritičke komentare. Dok čekamo njegovo zvanično obraćanje, prisjetit ćemo se nekih ranijih kritika na račun međunarodne zajednice, Ambasade SAD-a i kompletne američke administracije.

Prije gotovo tačno dva mjeseca Dodik je ustvrdio kako "međunarodni mešetari neće nametati priču o duhu Daytona, a govoreći o nadležnostima koje su, kako on smatra, bespravno oduzete entitetu kojim on predsjedava.

Uskoro je uslijedila izjava i o utjecaju međunarodne zajednice na Balkanu, u kojoj je istaknuo kako je međunarodni faktor uveliko "kriv" za ratove vođene '90-ih godina.

"Stranci su zakuhali u bivšoj Јugoslaviji, rasturili sve, zakuhavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi", kazao je predsjednik RS-a.

Situacija s kritikama američke administracije i međunarodne zajednice poprilično je kulminirala pred kraj ove godine, kada se Dodik sastao s premijerom Republike Srbije, kojem se požalio kako je "situacija u BiH veoma složena i komplicirana, da se srpski narod nalazi pod stalnim pritiscima pojedinih predstavnika zapadnih zemalja, naročito Ambasade SAD-a".

Vrlo česte bile su i kritike upućene na račun visokog predstavnika u BiH, kojeg je Dodik vrlo često vrijeđao putem medija, te je početkom novembra ustvrdio da je Dejtonski sporazum nešto najbolje što se desilo BiH, ali da je on nasilno mijenjan od visokog predstavnika. Istaknuo je tada da je "krajnje vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda i mikroodlučivanja u BiH", kao i to da "ako visoki predstavnik ne ode, BiH će ostati vječno nedovršena i nedorečena zemlja".

Posljednja u nizu kritika na račun američke administracije upućena je netom prije uvođenja američkih sankcija Dodiku. Tada je kritike Dodik uputio zbog toga što mu je odbijena viza za ulazak u SAD, gdje je Dodik trebao prisustvovati balu povodom inauguracije novog američkog predsjednika Trumpa. Izjavio je tada da neće da trguje interesima RS-a, te da će se javno odreći pasoša BiH, zbog navodnih pritisaka američke administracije.

"Tražili su da prestanu aktivnosti u vezi s donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH i da se ogradim od politike SNSD-a oko našeg dokumenta političke procjene 2018, a što sam ja odbio", ustvrdio je Dodik tada u izjavi novinarima u Laktašima, dodavši da vjeruje kako će sadašnja ambasadorica Maureen Cormack u BiH „vrlo brzo otići“ iz BiH nakon čega će se stvoriti uvjete  da dobije vize SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije