U Projektu ‘Mali ambasadori Sarajeva’ najmlađi obilaze znamenitosti grada

0
Fena
U Projektu ‘Mali ambasadori Sarajeva’ najmlađi obilaze znamenitosti grada
FENA / Mali ambasadori

Djelatnici turističke agencije Insider Sarajevo i Udruženja 'Mali ambasadori' najavili su početak nove sezone besplatnih obilazaka znamenitosti Sarajeva za najmlađe sugrađane, u okviru Projekta "Mladi ambasadori Sarajeva".

Kako je kazala koordinatorica Projekta Ajla Krkalić, Udruženje 'Mali ambasadori' osnovala je grupa turističkih vodiča svjesna ovdašnjeg kulturnog blaga, a u cilju edukacije najmlađih članova zajednice i unaprjeđenja njihovog obrazovanja.

"Naša misija traje već petu godinu, usmjerena je na razvoj projekata u neformalnom obrazovanju kroz cjeloživotno učenje na inovativan način. Želimo pružiti djeci priliku da bolje upoznaju svoje okruženje i bogatstva kojima obiluje. S tim ciljem je i nastao Projekt "Mali ambasadori" kroz koji realizujemo besplatne pješačke ture u staroj jezgri Sarajeva, za učenike trećih razreda osnovnih škola", naglasila je Krkalić. 

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ističe dugogodišnju saradnju sa prosvjetnim radnicima i naglašava da te je prijave za Projekt jednostavno realizirati.

"Razrednici trećih razreda prijave svoj razred, putem naše e-mail adrese. Zainteresovanost za naš projekt potvrđuje i činjenica da smo prešli brojku od 4.000 malih ambasadora Sarajeva", kazala je. Dodaje da su prethodnih godina taj projekt realizovali za predškolce i sve osnovce.

Robot organizuje Family day za mališane iz Centra Vladimir Nazor i sve svoje vjerne kupce

Robot organizuje Family day za mališane iz Centra Vladimir Nazor i sve svoje vjerne kupce

Kako naglašava Krkalić, njihova uzbudljiva avantura počinje ispred Agencije Insider, nastavljaju preko Latinske ćuprije, duž obale Miljacke. Nakon što učenicima ispričaju priču o Vijećnici i Inat kući, nastavljaju prema Kazandžiluku gdje posjećuju kazandžije koji vijekovima stvaraju jedinstvene umjetničke predmete i prenose tu tradiciju. Sudionici tog projekta potom se osvježavaju vodom sa Sebilja, prije nego nastave prema Morića-hanu i Begovoj džamiji. Putovanje kroz bogatu povijest Sarajeva, obogaćeno dječijom znatiželjom, završava se obilaskom Ferhadija džamije, Muzeja Jevreja Bosne i Hercegovine, Katedrale Srca Isusova i Saborne crkve.

"Po završetku Projekta, planirana je i dodjela diploma. Svaki od učesnika dobit će diplomu i titulu "Malog ambasadora Sarajeva", kazala je.

Značaj tog projekta prepoznali su Općina Centar, Turistička zajednica KS, te Ministarstvo kulture i sporta KS, a zahvaljujući njima obilasci znamenitosti u gradu bit će besplatni za mališane. Projekt se realizira od 8. septembra, a završava sredinom novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije