U Pragu obilježen Dan nezavisnosti BiH: Ambasadorica Martina Mlinarević podsjetila na važnost datuma

6
Radiosarajevo.ba
U Pragu obilježen Dan nezavisnosti BiH: Ambasadorica Martina Mlinarević podsjetila na važnost datuma
Foto: Ambasada BiH u Češkoj / Dan nezavisnosti BiH u Pragu

U Pragu je u organizaciji ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uz prisustvo izuzetno velikog broja zvanica, članova diplomatskog kora i čeških uglednika iz politike i društvenog života, izložba fotografija nagrađivanog bh. fotografa Edina Tuzlaka, nazvana “Real Bosnia and Herzegovina”, ili u autorskoj interpretaciji: “Nenašminkana BiH“.

Trideset četiri fotografije – koliko ih je bilo izloženo – nastajale su proteklih 13 godina, tokom kojih je Tuzlak bilježio kako najrazličitija društvena dešavanja, od protesta do korida, tako i nezaboravne prirodne ljepote te trenutke koji govore o istoriji i tradiciji Bosne i Hercegovine.

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

Prisutnima se obratila i ambasadorica Martina Mlinarević podsjetivši na važnost Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i velike žrtve koju je naša zemlja platila za slobodu, posebno i u svjetlu današnje ukrajinske borbe za očuvanje svoje suverene i neovisne države. 

Uslijedila je minuta šutnje za sve koji su izgubili živote u potresima u Turskoj i Siriji, kako u željezničkoj nesreći u Grčkoj koja se dogodila uoči proslave Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti BiH u Pragu
Foto: Ambasada BiH u Češkoj: Dan nezavisnosti BiH u Pragu

Gosti su uživali u druženju, istinskim zanimanjem za sjajne fotografije obzirom da je svaku od njih pratila priča autora, što je posjetiteljima bilo posebno zanimljivo. Melodiju najljepših pjesama Bosne i Hercegovine na gitari donio je Denis Šuško. 

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj izrazili su zadovoljstvo još jednim uspješnim događajem koji je iza njih, a kojim se fantastično pozicionira i čini vidljivom naša domovina u Češkoj.

Izložba je bila kruna ove sedmice, jer su obilježavanje Dana nezavisnosti započeli već u ponedjeljak sa promocijom knjige prof. Dženete Karabegović i prof. Miše Kapetanovića, koji su predstavili zbir Bosanskih studija, eseja i promišljanja istaknutih Bosanaca i Hercegovaca, akademika i profesora zaposlenih na najpoznatijim univerzitetima svijeta.

Jedno od takvih je i Masaryk univerzitet, gdje je u utorak 28.02., a u sklopu daljnih događanja povodom Dana nezavisnosti gostovala ambasadorica Mlinarević koja je održala predavanje o BiH pred više od 200 studenata.

Treći je ovo put zaredom da ambasadorica Mlinarević gostuje na ovom univerzitetu kao gost češkim studentima koji pokazuju izuzetno interesovanje za Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije