USK / U porodičnoj kući Fatime Lipovače pronađeno 135 migranata

14. 06. 2019. u 11:44:00 Anadolija

Shares: 0

Nakon što se sinoć u Bihaću ponovno desio ozbiljan incident sa migrantima, pri čemu su napadnuti i policijski službenici, jutros su se na toj lokaciji pojavile policijske snage. Iz privatnog objekta izmješteni su migranti za koje su sumnja da su sinoć nasrnuli na policijske službenike. 

Velika akcija u USK: Pretresi, hapšenja migranata, tri policajca povrijeđena

Incident s migrantima u Bihaću: Sedam osoba uhapšeno

Sa njima je na terenu i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je zapečatila objekat. U akciji je pronađeno 135 migranata koji su boravili u objektu, a bila su potrebna čak tri autobusa, nekoliko "marica" i policijskih vozila da ih sve odvezu. 

"Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovača u kojoj smo zatekli 135 migranata, odnosno stranih lica koji su bez indentifikacionih dokumenata. Znači tu se nalaze neovlašteno i bit će deložirani u migrantski centar, a kuća Fatime Lipovače bit će zapečaćena. Ovdje je u pitanju nelegalno izdavanje smještaja stranim licima migrantima. Objekat je zapečaćen i u slučaju da se službeni pečat povrijedi i objekat otpečati predviđena je sankcija do šest mjeseci zatvora, pored što vlasnika sljeduje novčana kazna“, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržne inspekcije USK-a.

U Domu zdravlja Bihać potvrdili su da su primljena tri policajca kod kojih su konstatovane povrede. Upućeni su u Kantonalnu bolnicu "dr. Irfan Ljubijankić" gdje im je ukazana dalja medicinska pomoć. 

U privremeni prihvatni centar Vučjak jutros su stigli prvi migranti. Njih oko 50-ak tu je smješteno u šatore koji se postavljaju. 

U Bihać danas poslijepodne stiže američki ambasador u BiH Erick Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer.

Visoku američku delegaciju primit će gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Iako se ne navodi što je razlog dolaska, očekuje se da će u fokusu biti situacija u Krajini usljed velikog priliva migranata u taj dio BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA