U petak presuda Živkoviću i Tadiću za zločine u Čajniču

Radiosarajevo.ba
U petak presuda Živkoviću i Tadiću za zločine u Čajniču


Nakon više od dvije godine suđenja, Sud Bosne i Hercegovine u petak će izreći prvostepenu presudu Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine počinjene 1992. u Čajniču, javlja Fena.

Živković je optužen kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba općine Čajniče, a Tadić kao bivši pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Na teret im se stavljaju progon, hapšenje i ubistva najmanje 28 civila počinjena u “Lovačkom domu” na Mostini.

Tužilaštvo BiH smatra da je tokom suđenja iznijelo dovoljno dokaza kojima se može potvrditi odgovornost optuženih, dok Odbrana negira odgovornost svojih branjenika i traži od Sudskog vijeća da im izrekne oslobađajuću presudu.

Tokom suđenja ispitana su 64 svjedoka i dva vještaka.

Tadić i Živković su uhapšeni polovinom decembra 2009. godine. Tadić je pušten iz pritvora 6. februara, a Živković 5. aprila prošle godine. Zajedno sa Živkovićem i Tadićem optužen je i Milun Kornjača, bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja došlo do razdvajanja postupka.

Bošnjake likvidirale "pijane budale"

Hapšenje i zatvaranje civila u Čajniču počelo je polovinom aprila 1992. godine. Prema dokazima Tužilaštva BiH, Bošnjaci su hapšeni i zatvarani u limeni kontejner i “Lovački dom” na Mostini, gdje su bili premlaćivani i mučeni.

One koji su pokušali napustiti Čajniče, legitimisale su uniformisane osobe srpske nacionalnosti zaustavljajući autobuse. Neki su izvođeni iz autobusa, hapšeni i zatvarani.

Svjedoci Tužilaštva tvrde da su u hapšenju učestvovali optuženi Živković i Tadić, te da je Živković izdavao naredbe za hapšenja. Sulejman Homoraš, koji je hapšen tri puta u maju 1992. godine, tvrdi da je naređenje za hapšenje izdao Živković. Za Tadića je ovaj svjedok kazao da nije tada učestvovao u hapšenju, ali da jeste kada je uhapšen njegov šurak.

Himzo Čolak je ispričao da je njegov brat Salih pokušao napustiti Čajniče, ali je izveden iz autobusa na Mostini. Nakon toga, prema riječima svjedoka, sreo je optuženog Živkovića i odveden je u “Lovački dom”.

"Zatočenike su pozvali da iziđu, što su oni odbili. Duško i Veljo Tadić su ušli i počeli pucati i bacati bombe. Brat je pao, i bio je ispod leševa dok nije čuo da auto odlazi. Nakon toga je pobjegao i vratio se kući",  kazao je Čolak prenoseći saznanja do kojih je došao.

Salih je jedini uspio preživjeti ubistva u “Lovačkom domu”. Međutim, kako je ispričao njegov brat Himzo Čolak, Salih je kasnije krenuo zajedno sa ocem prema šumi u pravcu Pljevalja, gdje ih je, kako je saznao svjedok, crnogorska policija izvela iz autobusa.

Tijela oca i brata Himzo je pronašao kasnije, nakon što je izvršena ekshumacija.

"U noći između 19. i 20. maja, Salko je došao kući. Bio je sav krvav i neuredan. Krv mu je bila po kosi i garderobi. Rekao je da su sve pobili na Mostini i da će doći da i nas pobiju", kazala je Semka Čolak svjedočeći u korist Tužilaštva BiH.

Mujo Jašarević je rekao da je od optuženog Živkovića nakon rata saznao da su Bošnjake na Mostini “likvidirale pijane budale”.

"Živković mi je kazao da je u ubistvima učestvovao Veljo Tadić, valjda zato što nije živ", rekao je Jašarević, podsjetivši da mu je i jedan zaštićeni svjedok kazao da su Duško i Veljo Tadić sudjelovali u tim ubistvima. Siniša Vujović je ispričao da je civile bošnjačke nacionalnosti na Mostini pobio Veljo Tadić, istaknuvši da optuženog Duška Tadića toga dana nije vidio.

"Došao je Veljo Tadić sa ‘ladom nivom’. Držao je automatsku pušku i rekao da dignemo ruke uvis. Tražio je ključ. Prijetio je da će nas pobiti. Moj kolega Njegoš je bacio ključ. Počeo je da puca po nama. Počeli smo bježati. Čuo sam rafal i poslije tri-četiri detonacije, vjerovatno bombe", kazao je Vujović, koji je 19. maja 1992. dežurao kod “Lovačkog doma”.

Pobio Bošnjake jer je poginuo izvjesni Tanasković

Zajedno s kolegom Njegošem Manovićem, svjedok je, kako je rekao, pobjegao do punkta u blizini “Lovačkog doma”, gdje je kasnije došao i Veljo Tadić.

On im je, prema svjedoku Vujoviću, rekao da je pobio Bošnjake jer je poginuo izvjesni Tanasković.

Milorad Ćavriz, nekadašnji policajac SJB-a u Čajniču, ispričao je da je vojska privodila i zatvarala civile bošnjačke nacionalnosti u metalni kontejner na Mostini.

"Čuo sam da je vojska vršila privođenja i zatvaranja muslimana u kontejner. Poslije su prebačeni u ‘Lovački dom’, pošto je bio skučen prostor u kontejneru. U ‘Lovačkom domu’ rezervni sastav policije je vršio obezbjeđenje", kazao je Ćavriz.

Dragutin Dedović, koji je također bio policajac u Čajniču, rekao je da nije po naređenju Živkovića učestvovao u hapšenju jednog svjedoka.

Suđenje Živkoviću i Tadiću počelo je 10. januara 2011. godine. Iako je postupak protiv Kornjače odvojen, ipak je 47 svjedoka saslušano na zajedničkom suđenju, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije