NS-NB: Usvojeno ukidanje akciza na alkohol za proizvodnju dezinfekcionih sredstava

Radiosarajevo.ba
NS-NB: Usvojeno ukidanje akciza na alkohol za proizvodnju dezinfekcionih sredstava
Foto: Arhiv / Naša stranka

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog za ukidanje akciza na alkohol koji se koristi prilikom proizvodnje dezinfekcionih sredstava. Prijedlog je početkom aprila u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika i zastupnica Naša stranka – Nezavisni blok.

„Jedna od posljedica globalne pandemije koronavirusa je nestašica dezinfekcionih sredstava i na našem tržištu. EU je zabranila prodaju biocida i drugih sirovina, koje koriste domaći proizvođači u proizvodnji dezinfekcionih sredstava, čime im je otežala poslovanje, a građane dovela u situaciju nemogućnosti nabavke istih. S obzirom na to da je trenutno na EU tržištu jedino moguća kupovina većih količina alkohola, uz manji dio mogućnosti nabavke i na domaćem tržištu, ukidanjem naplaćivanja akciza u 2020. godini na alkohole koji se koriste za proizvodnju dezinfekcionih sredstava bi u konačnici efikasno i efektivno pomoglo domaćim proizvođačima, a građanima omogućilo potrebne količine dezinfekcionih sredstava“, kaže Aida Baručija, zastupnica Kluba NS-NB.

Da bi se osjetili benefiti ovog prijedloga, on mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta BiH. Baručija se nada da će zastupnici u tom Domu gledati opštedruštvenu korist ovog prijedloga i glasati za njegovu provedbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije