U Parlamentu Švedske obilježen Dan bijelih traka - dan sjećanja na zločine u Prijedoru

0
Radiosarajevo.ba
U Parlamentu Švedske obilježen Dan bijelih traka - dan sjećanja na zločine u Prijedoru
Foto: Privatni album / Ambasador Bojan Šošić (desno)

Danas, 29. maja, u Parlamentu Kraljevine Švedske obilježen je Dan bijelih traka, dan sjećanja i komemoracije na zločine u Prijedoru tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz poludnevni seminar, koji su organizovali članovi Parlamenta Švedske, ispred Socijaldemokratske partije Švedske - Azra Muranović, Denis Begić i Dženan Čišija, uz saradnju sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Štokholmu.

Seminar je okupio respektabilne predstavnike svjetske akademske zajednice, visokih zvaničnika institucija Kraljevine Švedske, kao i diplomatskog kora i bosanskohercegovačke zajednice u ovoj zemlji.

Uvodne riječi je dala Azra Muranović, a zatim se skupu obratio ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić koji je poručio da je iznimno važno održati kulturu sjećanja i poštivanja žrtava, a zbog budućnosti, opstanka demokratije i očuvanja mira u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi i svijetu.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Član Parlamenta Švedske, takođe ispred Socijaldemokratske partije, Morgan Johansson, istakao je da su dešavanja u Prijedoru ‘92 i proglas o obilježavanju nesrpskog stanovništva bijelim trakama, te zločini koji su se kasnije desili istinski primjer šta se desi nakon ovakvog čina dehumanizacije, kada zaboravite da su oni za koje mislite da su vam neprijatelji, zapravo ljudska bića.

Posebni gosti i govornici na skupu su bili David Pettigrew, profesor na Univerzitetu Southern Connecticut, SAD koji je posvetio decenije rada na istraživanju ratnih zločina i prava na obilježavanje stratišta i Fabrice Dekoninck, istraživač i fotograf koji svojim radom u posttraumatskom društvu u Bosni i Hercegovini doprinosi istini, sjećanju na zločine i njihove žrtve, ali i važnosti za ozdravljenje društva kroz istinsko pomirenje.

Uz potresno svjedočenje Satka Mujagića, preživjelog logora Omarska i Manjača i veoma angažovanog aktivista na kulturi sjećanja i ljudskih prava, ovo je zapravo bila i generalna i najvažnija poruka ovog skupa, očuvati kulturu sjećanja na žrtve, kroz edukaciju i stalnu diskusiju. Insistiranje na istini i njeno ponavljanje jedino može pomoći stvarnom pomirenju i osigurati zdravu budućnost generacija koje dolaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije