Dan bijelih traka u Zagrebu: Okupljanje na Jelačićevom trgu u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane

2
Radiosarajevo.ba
Dan bijelih traka u Zagrebu: Okupljanje na Jelačićevom trgu u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane
Foto: Kamerni teatar 55 / Dan bijelih traka u Zagrebu

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji sa udrugom Stara rijeka organizuje sjećanje na ubijene civile grada Prijedora tokom 1992. godine. 

Ovo sjećanje će biti obilježeno nizom sadržaja i aktivnosti što uključuje prikaz dokumentarnog filma Snaga Duha čiji je autor Nihad Kreševljaković i promociju knjige Čovjek i Fotografija autorice Admire Fazlić.

Film Snaga Duha je snimljen kroz svjedočenja preživjelih Kozarčana gdje se obrađuje tema stradanja i preživljavanja svih ratnih grozota i njihove probleme kada su odlučili da se vrate u Kozarac

Novi detalji pucnjave na Ilidži: Sarajevska policija traga za jednom osobom

Novi detalji pucnjave na Ilidži: Sarajevska policija traga za jednom osobom

Knjiga govori o Fikretu Aliću koji je prisilno odveden u logor Trnopolje kroz koji je prošlo preko 20 hiljada ljudi. Fotografija Fikreta Alića gdje on stoji zatvoren sa druge strane ograde vidno pothranjen i fizički maltretiran obišla je cijeli svijet i potresla i dala perspektivu ljudima u svijetu šta se tada zaista dešavalo u BiH.

Pored te fotografije, Fikret Alić je svjedok mnogih drugih stradanja i ratnih grozota koje su se odvile 1992. godine na području općine Prijedor.

Poslije promocije knjige i projekcije filma, bit će održano tradicionalno okupljanje na trgu Bana Josipa Jelačića gdje će se dijeliti edukativni materijali građanima Zagreba kao i poziv da se pridruže okupljanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije