U ovom dijelu BiH tri neradna dana za Vaskrs

3
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu BiH tri neradna dana za Vaskrs
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Liturgija u sabornoj crkvi

U dane pravoslavnog Vaskrsa, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti u RS neradni dani bit će 22. april, Veliki petak, 24. april, dan Vaskrsa i 25. april, Vaskršnji ponedjeljak.

Kako su saopštili iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u te dane.

Dodaju da je pravoslavni Vaskrs, po Zakonu o praznicima RS -"Službeni glasnik RS", broj 43/07, vjerski praznik.

U Sarajevu počeo skup podrške Palestini: Stotine građana poručuje 'stop ubijanju djece!'

U Sarajevu počeo skup podrške Palestini: Stotine građana poručuje 'stop ubijanju djece!'

Vaskrs se ove godine slavi 24. aprila. 

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je, prema vjerovanju, Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do zadnjeg čovjeka na Zemlji, darivao vječni život. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru.

Vaskrsenje se slavi tri dana, hrišćani se pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedjeljju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije