U ovoj bh. općini povećane su jednokratne naknade za porodilje

0
Fena
U ovoj bh. općini povećane su jednokratne naknade za porodilje
Foto: Arhiv / Ilustracija

U Općini Foča u FBiH poduzete su konkretne mjere poboljšanja pronatalitetne politike, a Općinsko vijeće je na posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o izmjeni Pravilnika o uslovima i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama čiji je iznos stoprocentno povećan u odnosu na raniji period.

Načelnik Mujo Sofradžija naglašava da se uprkos i više nego skromnom budžetu općine koja zavisi od podrške viših nivoa vlasti, pronašlo načina da se koliko toliko poboljša stanje u ovoj oblasti.

"Prema dostupnim statističkim podacima, do sada je u toku jedne godine bilo 11 - 12 porodilja, a budžet za jednokratne novčane pomoći iznosio je 6.000 KM. Ove godine odlučili smo da ga uduplamo na 12.000 KM, tako da je sa 250 ovaj vid pomoći povećan na 500 KM. Iako nije velika suma, nadam se da će pomoći porodiljama, dok očekujemo primjenu zakona prema kojem bi novčana podrška za sve porodilje u Federaciji trebala iznositi 1.000 KM", kazao je Sofradžija.

Adnan Ćatić ima srce šampiona: Bosanac ostvario 44. pobjedu u karijeri

Adnan Ćatić ima srce šampiona: Bosanac ostvario 44. pobjedu u karijeri

Svjestan je da pronatalitetne mjere nisu dovoljne, kako bi se popravila demografska slika ovog područja čime se, smatra, trebaju pozabaviti viši nivoi vlasti.

"Za mnogo stvari smo zakasnili, pa možda i ova naša mjera dolazi kasno jer se ranije trebalo razmišljati i o ovom segmentu, kako ne bi došli u situaciju u kojoj smo sada. Ali, treba pokušavati bar koliko može da se stabilizuje situacija. Kada sam preuzeo funkciju načelnika uz ostalo, zatekao sam i dugove prema porodiljama što smatram nije u redu i moja je praksa da se i zahtjevi za jednokratne novčane pomoći realizuju u što kraćem roku", kazao je Sofradžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije