Sarajevo / U Općoj bolnici prvi put operirana porodilja pozitivna na COVID-19

16. 07. 2020. u 15:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 564

Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, medicinski tim je danas po prvi put tokom aktuelne pandemije uradio porod carskim rezom pacijentici pozitivnoj na SARS-Cov-2.

Radi se o pacijentici iz Goražda (BP Kanton), trećerotki i terminskokoj trudnici sa dva prethodna carska reza , kojoj je u sklopu preoperativne pripreme prije dva dana na PCR testiranju utvrđeno da je zaražena koronavirusom . 

Operacija je urađena prema trenutnim smjernicama za COVID pozitivne trudnice u spinalnoj anesteziji, koja se već rutinski primjenjuje u Općoj bolnici na ginekološko-akušerskim operativnim zahvatima.

Tokom operativnog zahvata, koji je urađen u skladu s protokolom, pacijentica je sve vrijeme bila budna i u komunikaciji s operativnim timom. Postoperativno stanje majke je uredno kao i novorođenčeta, koje je uz majku uz sve preporučene mjere zaštite i samozaštite.

Majka i beba su smješteni u porodiljsku sobu, planski određenu za ovakve slučajeve, a sve u svrhu normalne funcije porodilišta kao i prije pandemije.

Medicinski tim koji je danas uradio carski rez pacijentici pozitivnoj na COVID-19. predvodila je prim. mr. sci. dr. Aida Đurđević, šefica ginekološko- akušerskog Odjeljenja, asistenti dr. Adnan Pezo ,dr. Sead Ibrahimović a u anesteziološkom timu su bili dr. Dejana Đonović- Omanović i anestetičar Nefis Guhdija, te instrumentari MT Sajma Dacić i Enida Izmirlić.

Za novorođenče je bila zadužena dr. Jasmina Šlaku, šefica Odjeljenja za pedijatriju i pedijatrijski medicinki tehničar Maida Arapović. 

Buduće mame informišemo da porodilište Opće bolnice radi u punom kapacitetu poštujući sve preporučene epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA