U njemačkom gradu Wuppertalu održan Marš mira: "Nećemo zaboraviti i nećemo halaliti"

1
Radiosarajevo.ba
U njemačkom gradu Wuppertalu održan Marš mira: "Nećemo zaboraviti i nećemo halaliti"
Foto: Radiosarajevo / Održan Marš mira

U njemačkom gradu Wuppertalu 11. jula 2023. godine održan je Marš mira povodom 28 godina od genocida nad bošnjacima u Srebrenici.

Organizatori skupa Merima Kljajić i Miralem Čerkić, rekli su da se 11. juli, kada su 1995. godine snage bosanskih Srba u Srebrenici ubile preko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, nikako ne smije zaboraviti.

Oni navode da "ne smijemo zaboraviti majke koje su izgubile sve što su imale. Žene, djevojke koje su doživile sve strahote, ne vjerujući koliko ljudski um može daleko ići u svom zlu".

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Danas nismo u Potočarima sa majkama Srebrenice, ali one jesu u našim srcima i mislima. Nismo tamo da zagrlimo, da uputimo riječi utjehe, da osjetimo svu bol koju Srebrenica i majke Srebrenice nose na svojim plećima već 28 godina. Zato odavde, po prvi put iz Wuppertala, mi Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i ostali odajemo počast žrtvama, odajemo počast majkama Srebrenice i svim ženama, djevojkama koje su na svojoj koži osjetile sve strahote tog nemilosrdnog čina", poručili su u utorak organizatori.

Osim Bošnjaka, maršu mira u Wuppertalu su prisustvovale i druge zajednice koje žive u tom gradu.

Zahvalili su se Gradu Wuppertalu, gradonačelniku grada Wuppertala, policijskoj upravi i drugim prijateljima što su im omogućili da održe Marš mira.

Zahvalili su se i svojim prijateljima Muameru Osmanoviću i Ibrahimu Imamoviću što su dali svoj značajan doprinos prilikom organizacije.

"Nastavit ćemo da se trudimo da uspostavimo mir i stabilnost na čitavom Balkanu i šire, kako se genocidi iz prošlosti ne bi ponovili. Nećemo zaboraviti i nećemo halaliti", poručili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije