U naselju Zabrđe u toku radovi na rekonstrukciji i sanaciji glavne ulice

0
Radiosarajevo.ba
U naselju Zabrđe u toku radovi na rekonstrukciji i sanaciji glavne ulice
Općina Novi Grad / U toku radovi na sanaciji ulice Avde Palića

U naselju Zabrđe u toku su radovi na rekonstrukciji i sanaciji ulice Avde Palića, glavne saobraćajnice u ovom naselju, kojom se odvija javni gradski prevoz.

Saobraćajnica je od izuzetnog značaja za ovo gusto naseljeno područje općine Novi Grad, bila je značajno oštećena, zbog saobraćanja kamiona prema gradskoj deponiji i kao takva predstavljala je veliki problem za odvijanje javnog gradskog saobraćaja. Naročito je bio oštećen gornji dio ulice, gdje je u prethodnim godinama urađena temeljita rekonstrukcija oko 1.400 metara saobraćajnice.

Radovi na preostalom dijelu ulice nastavljeni su u prošloj i ovoj godini. Radnici građevinske firme “Grakop” trenutno vrše postavljanje ivičnjaka i pripreme za asfaltiranje pješačke staze.

Kako je kazao Mehmed Jahić, šef gradilišta, lijepo vrijeme pogoduje radovima, te se uporedo sa navedenim, vrše pripreme za novo tamponiranje i asfaltiranje kolovoza u dužini od oko 400 metara saobraćajnice. Prvi sloj asfalta ranije je položen na dionici od oko 220 metara saobraćajnice, ostalo je da se na toj dionici uradi i završni sloj asfalta.

“Dionicu na kojoj se trenutno izvode pripremni radovi planiramo završiti u narednih 15-20 dana, s obzirom da meteorolozi najavljuju toplo vrijeme, moći ćemo raditi i asfaltiranje. Prije ovih radova izgrađen je kolektor oborinskih voda i drenažni sistem na cijeloj dužini dionice, što je bio preduslov za izvođenje radova na rekonstrukciji kolovoza”, kaže Jahić i dodaje da je urađeno i proširenje saobraćajnice, kako bi se izgradila staza za kretanje pješaka, čime će biti poboljšana njihova sigurnost.

Izgrađeno je i novo autobusko stajalište, s obzirom na to da je stajalište ranije bilo u samoj raskrsnici ulica Porodice Šehić i Avde Palića, čime je bila ugrožena sigurnost građana koji koriste gradski prevoz.

Projekt rekonstrukcije još 950 metara ulice Avde Palića u vrijednosti od 1.080.000 KM zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Direkcija za puteve KS, a implementator projekta je Općina Novi Grad. Nakon što se završi 600 metara ceste, planirano je da se u ovoj godini uradi još oko 350 metara saobraćajnice do ulice Safeta Zajke, čime će biti kompletirana cijela saobraćajnica. Osim saobraćajnice u punom profilu sa dvije saobraćajne trake i pješačkom stazom, u ovoj ulici prvi put će biti urađena i oborinska odvodnja.

Prije rekonstrukcije saobraćajnice Općina je izvršila rekonstrukciju vodovodne mreže, u šta je uloženo oko 600.000 KM, a osim vodovodnih zamijenjene su i gasne i druge instalacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije