U Mostaru vodene bujice, u Tomislavgradu brojni objekti poplavljeni, kritično u Jajcu

Radiosarajevo.ba
U Mostaru vodene bujice, u Tomislavgradu brojni objekti poplavljeni, kritično u Jajcu
FOTO: AA / Poplave u Mostaru
Obilne kišne padavine koje su noćas pale u Mostaru izazvale su brojne probleme u gradu na Neretvi. Tokom prijepodneva u Mostaru su bili blokirani brojni prilazi stambenim, ugostiteljskim objektima i javnim ustanovama.

Rijeka Radobolja je u porastu kao i Neretva, a područje oko Starog mosta koje je također bilo pod vodom nije umanjilo interes turista za fotografiranje ispod UNESCO-ovog zaštićenog i nadaleko poznatog spomenika.

Glasnogovornik Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović tvrdi da u Operativni centar u kojem bi se po logici stvari trebale prikupljati i prikupljaju sve informacije nema dojave o većim poteškoćama u Mostaru, javlja Bljesak.

"Na mjernoj stanici kad je u pitanju Neretva negdje oko 13 sati razina vode je bila na 753, a poznato je da se proglašavaju redovite mjere obrane od poplava kada razina vode bude na 850 centimetara, tako da ima dovoljno prostora u koritu rijeke Neretve", pojasnio je Pavlović.

Porast temperature zraka i kiša izazvali su naglo topljenje snijega što je doprinijelo plavljenju podruma i garaža u mnogim stambenim objektima u Tomislavgradu.

Najugroženiji su stambeni i poslovni objekti u Ulici kralja Zvonimira te u Domagojevoj ulici, a na terenu je sedam vatrogasaca sa dva opremljena vozila koji ispumpavaju vodu.

U općini Jezero, uslijed izlijevanja rijeke Plive i rječice Jošavke ugroženo je 20 domaćinstava, dok je petočlana porodica iseljena tokom noći, rekao je načelnik štaba Civilne zaštite u Jezeru Dragan Strugalović, piše Fena.

Zbog alarmantne situacije načelnica Snežana Ružičić sazvala je hitan sastanak svih predstavnika vlasti.

Od mogućeg plavljena ugrožen je i objekat mjesne ambulante, kao i mostovi na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće i drugi infrastrukturni objekti i kuće, javio je Radio RS.

Poplavljeno je više stotina dunuma oranica i livada, kao i dionica regionalnog puta.

Zbog porasta rijeka, nije isključeno da nadležni u općini Jezero proglase stanje elementrane nepogode.

I u općini Šipovo su se izlile rikele Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine, ugrozivši 20-ak kuća.

U selu Duljci Pliva je poplavila most, koji povezuje selo sa putem prema Šipovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije