U Mostaru temperature rastu i do 40 stepeni, građani spas pronalaze u bazenima i rijekama

1
Radiosarajevo.ba
U Mostaru temperature rastu i do 40 stepeni, građani spas pronalaze u bazenima i rijekama
Foto: Screenshot / Bazen u Mostaru

Toplotni val koji je ove sedmice pogodio Bosnu i Hercegovinu ne posustaje, a među najtoplijim bh. gradovima je Mostar gdje temperature posljednjih dana dosežu 40 stepeni celzijusa.

Službe za hitnu medicinsku pomoć bilježe povećan broj intervencija stoga ljekari apeliraju na građane da ne izlaze bez prijeke potrebe, da oblače laganiju odjeću i jedu lakšu hranu uz obveznu hidrataciju. Pokrivala za glavu - poput šešira, su vrlo poželjna, poručuju.

Mostarci kažu kako visoke temperature u ovo doba godine nisu iznenađujuće, a poseban problem su nimalo ugodne vruće noći. Od podne pa do večernjih sati teško je vidjeti nekoga na mostarskim ulicama. Građani spas traže u klimatiziranim stanovima i kućama, a oni malo odvažniji na bazenima i kupalištima pored rijeka.

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

"Tokom cijele sedmice bazen je pun. Uglavnom nam dolaze djeca s roditeljima jer imamo i dječji bazen te puno omladine. Kupača je najviše iza podne, od 14 sati, a vrhunac su vikendi. Proteklog vikenda bilo je oko 600 kupača" - kaže Rino Vrljić, jedan od voditelja mostarskoga gradskoga bazena.

Inače, cijena dnevne karte na mostarskom gradskom bazenu iznosi 8 maraka za odrasle, odnosno 5 maraka za djecu. Jedanaestogodišnji Matija Vidović kaže da sa svojom ekipom Antom, Stefanom i Gabrijelom na bazen dolazi gotovo svaki dan. Uz kupanje i odbojku dan brzo prođe, dodaje.

Pakleno i danas, a i u narednim danima: Pročitajte do kojeg dana je "upaljen" narandžasti meteoalarm

Pakleno i danas, a i u narednim danima: Pročitajte do kojeg dana je "upaljen" narandžasti meteoalarm

Pored gradskog bazena Mostarci i Mostarke osvježenje pronalaze i na obližnjim rijekama: Neretvi, Buni, Drežanki, Trebižatu… Poznata plaža Pijesak, smještena ispod Carinskog mosta, i ove godine jedna je od najposjećenijih na rijeci Neretvi.

Desetak minuta vožnje od Mostara smještena su izletišta uz Bunu i Bunicu, koja se preuređuju i zbog građevinskih radova posjetitelja je jako malo. Među njima zatekli smo 90-godišnju Sahibu Oručević koja kaže da joj je ovo prvi ovogodišnji izlazak na Bunicu:

"Dok sam radila redovno sam poslije posla dolazila ovdje s porodicom. Tu je bilo puno kupača koji bi postavili šatore i cijelo ljeto tu provodili. Sada se sve promijenilo i takvog druženja više nema", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije