Pakleno i danas, a i u narednim danima: Pročitajte do kojeg dana je "upaljen" narandžasti meteoalarm

5
Radiosarajevo.ba
Pakleno i danas, a i u narednim danima: Pročitajte do kojeg dana je "upaljen" narandžasti meteoalarm
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Na snazi je i danas narandžasto upozorenje zbog vrelina - na stranici stoji da će ovaj meteoalarm biti upaljen sve do sljedeće srijede, 17. jula...

Upozorenje glasi: "Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 18 stepeni, Srebrenica 19, Bugojno i Sokolac 20, Drvar, Livno i Široki Brijeg 21, Sarajevo 22, Zvornik 23, Doboj, Prijedor i Tuzla 24, Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Trebinje i Zenica 25, Bijeljina 26, Gradačac i Neum 27, Mostar 28 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibara je viši od normalnog i sporo raste. Temperatura mora je 28 stepeni.

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperaturnih vrijednosti uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. S obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren jugozapadni, a ostatku zemlje slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna od 34 do 39, na jugu do 41 stepen. U Sarajevu sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake može uvjetovati lokalni pljusak. Najviša dnevna oko 36 stepeni.

Turisti zgroženi: Na popularnoj plaži u Hrvatskoj naplaćuje se čak mjesto za peškir, ovo su cijene

Turisti zgroženi: Na popularnoj plaži u Hrvatskoj naplaćuje se čak mjesto za peškir, ovo su cijene

Subota: Sunčano i vruće. Poslije podne na krajnjem sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 42 stepena. 

Nedjelja: Sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 41 stepen. 

Ponedjeljak: Sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 38, na jugu 41 stepen, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije