U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

2
Radiosarajevo.ba
U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom
FOTO: Fena / U Mostaru obiljezen Dan pobjede nad fasizmom

U Mostaru je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Cvijeće su položila brojna izaslanstva boračkih udruženja te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, Federacije i Hercegovačko-neretvanske županije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić poručio je tom prilikom kako se prošlosti moramo sjećati i obilježavati je, ali i učiti iz nje.

"Od rata je prošlo 26 godina, ali mi smo i dalje u ratu, samo što ne pucamo. Još uvijek smo u ovoj državi opsjednuti s ratom. No, hajdemo iz prošlosti naučiti one najbolje stvari, naučiti pomagati drugom, slabijem, drugačijem i nemoćnom", kazao je Đulić.

Predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Aljo Bošnjaković poručio je "kako nama mirne podjele BiH, rat ne želimo, ali od rata pobjeći nećemo".

"Naša glasna i jasna poruka je 'za domovinu sve, BiH ni zašto'. Ovo govorim u kontekstu zadnjih događanja, nekakvih papira kojih ima ili nema, tzv. non papera. Dakle, svima poručujemo da mirnog razlaza BiH nema i da nijedan susjed na uštrb BiH neće postati veliki", naglasio je Bošnjaković.

Bošnjaković je pozvao članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čija su izaslanstva također položila cvijeće, da se svim diplomatskim sredstvima bore za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Naša poruka članovima Predsjedništva jeste da se svim diplomatskim sredstvima bore za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet domovine nam Bosne i Hercegovine. Oni svim diplomatskim, a mi ako nedaj Bože zatreba, drugim sredstvima skupa sa članovima Predsjedništva", rekao je Bošnjaković.

Pored Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana, obilježeni su i Dan logoraša i Dan Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije