U Mostaru najavljeno rušenje Doma Armije, reagovali borci: "To bi predstavljalo zločin"

15
Radiosarajevo.ba
U Mostaru najavljeno rušenje Doma Armije, reagovali borci: "To bi predstavljalo zločin"
Foto: Fena / Dom Armije Mostar

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Grada Mostara poziva Gradsko vijeće Mostara da zaustavi realizaciju odluke o rušenju objekta Doma Vojske Federacije BiH.

"Zabrinuti i razočarani zbog najave rušenja navedenog objekta (nekadašnjeg Doma Armije), čiju smo rekonstrukciju pokrenuli s ciljem da u budućnosti tu bude Memorijalni centar, pozivamo donositelje ove odluke da istu povuku u interesu građana Mostara. Svjesni da brojni ruševni objekti u našem gradu predstavljaju rugla koja kvare turističku razglednicu, pozdravljamo ideju da se saniraju, a ako to već nije moguće i da se uklone, ali u skladu sa zakonima i planovima, i to ponavljamo - samo oni koji se ne mogu sanirati", navode iz JOB-a Grada Mostara.

Ističu kako je objekt nekadašnjeg Doma Armije moguće sanirati.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Odlučni smo to i učiniti pa smatramo da bi rušenje do temelja predstavljalo zločin. Podsjećamo javnost i donositelje odluke da je naša organizacija završila projektnu dokumentaciju i nedavno dobila obećanje i podršku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da Dom saniramo. Zgradu bi ubuduće koristile sve boračke organizacije za rad udruženja, kao i Memorijalni centar za čuvanje sjećanja na herojsku obranu Mostara i BiH", navode iz spomenute organizacije.

Kažu kako je odluka o planiranom rušenju donesena bez njihovog sudjelovanja.

"Donesena je brzopleto i nažalost smisleno od strane komisije, koja je ovaj posao odradila površno bez konzultacija s vlasnicima ili korisnicima navedenih objekata, jer naša projektna dokumentacija pokazuje da je objekt moguće sanirati i restaurirati, te da ne predstavlja neposrednu opasnost po građane pošto se ne nalazi pored putnih komunikacija i izoliran je zidom i obalom Neretve", kazali su iz JOB-a.

U Mostaru srušena Villa Nardelli iz 1931. godine, ostale samo ruševine: Podnesena krivična prijava

U Mostaru srušena Villa Nardelli iz 1931. godine, ostale samo ruševine: Podnesena krivična prijava

Poručuju da su spremni ovaj projekt i objekt braniti svim zakonskim sredstvima.

"Pozivamo Gradsko vijeće Mostara da zaustavi realizaciju odluke, posebno iz razloga što nije održana ni javna rasprava na kojoj bi se eventualno o svemu očitovala i struka, ne samo za objekt koji je u našem fokusu, već i za ostale koji su u planu da se ruše. Napominjemo da je Dom vojske FBiH s pripadajućim zemljištem u Mostaru, te četiri objekta ukupne korisne površine 1.845 kvadratnih metara odlukom od 15. decembra 2005. godine dan za potrebe Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije