Doživite Mostar kao sa razglednice: Feministička turistička ruta 'Putevima nevidljivih Mostarki'

0
Radiosarajevo.ba
Doživite Mostar kao sa razglednice: Feministička turistička ruta 'Putevima nevidljivih Mostarki'
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Stari most u Mostaru / Ilustracija

Inicijativa građanki i građana Mostara uputila je pozivnicu na svoju pilot turističku turu koja se zove Putevima nevidljivih Mostarki.

U turi su planirane posjete mjesta koja su povezana zahvaljujući generaciji žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti

Prenosimo vam njihovu pozivnicu u cjelosti:

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

"Sa zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite u šetnji Mostarom na pilot turističkoj turi 'Putevima nevidljivih Mostarki', čiji početak je planiran u utorak, 16. januara, u 12 sati ispred spomenika Katarine Kosača na Rondou.

Posjetit ćemo mjesta koja povezuje generacija žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti.

Nesvakidašnji prizor: Stari most ''izgubljen'' u magli

Nesvakidašnji prizor: Stari most ''izgubljen'' u magli

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i historijom privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju.

Kroz minula stoljeća, Mostar su krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena.

Gimnazija Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac naizgled nemaju mnogo zajedničkih tačaka osim lokacije. Smješteni su u Mostaru, ali ova mjesta povezuje i činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

Projekat 'Putevima nevidljivih Mostarki' dio je aktivnosti projekta 'Mostar – Prostori koji pokreću' kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u saradnji sa lokalnim partnerima", napisali su.

Podsjetimo, šetnja Mostarom planirana je 16. januara u 12 sati i svi su pozvani. Pohod kreće od spomenika Katarine Kosača na Rondou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije