U mandatu Novalićeve vlade smanjen broj zaposlenih u administraciji za 320

Fena
U mandatu Novalićeve vlade smanjen broj zaposlenih u administraciji za 320
/ Vlada FBiH

Restriktivne mjere aktualnog saziva Vlade Federacije BiH, a posebno moratorij na zapošljavanje u ministarstvima i drugim tijelima koja se financiraju iz Proračuna Federacije BiH, rezultirale su u protekle tri godine smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i manjim izdvajanjima iz Federalnog proračuna za plaće i naknade.

Službeni podaci Ministarstva financija FBiH u koje je Fena imala uvid pokazuju da je u prosincu 2014. plaću iz federalnoga budžeta primalo tačno 7.000 zaposlenih, dok je u veljači 2018. godine broj zaposlenika iznosio 6.680, što znači da je u mandatu ove Vlade smanjen ukupan broj zaposlenika u federalnoj administraciji za 320.

Slijedom ovoga, evidentno je i smanjenje troškova izdvajanja za plaće, pa je tako u 2014. godini na plaće potrošeno 206 miliona KM, a u 2017. godini 198 miliona KM (odnosno 8 miliona KM manje.

Restriktivnu politiku u tom je periodu provodilo i Federalno ministarstvo financija, koje je krajem 2014. brojilo 135, a na posljednjoj plaći bilježi 132 zaposlenika.

Unatoč smanjenju broja zaposlenih, čak 52 posto ukupnog broja zakona razmatranih u Parlamentu Federacije je upravo bilo iz Federalnog ministarstva financija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije