U Tuzli osnovana PDA, prisutni skandirali Kukiću: “Kuko, Kuko!”

Radiosarajevo.ba
U Tuzli osnovana PDA, prisutni skandirali Kukiću: “Kuko, Kuko!”
Pokret demokratske akcije (PDA) osnovan je danas u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru.

To je politička stranka koja okuplja kadrove koji su zajedno sa Mirsadom Kukućem, zastupnikom u Parlamentu FBiH nedavno napustili SDA.

Kako je poručeno s ovog skupa, politika stranke neće biti osvetnička, a najavljeno je da će njegovati ideje Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića koje su, tvrde članovi novoosnovane stranke, izgubljene u SDA. Rečeno je i da se radi o partiji centra koja je otvorena za sve zainteresirane domoljube.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić kazao je da je PDA osnovana s ciljem zaštite povjerenja građana te zaštite lokalne zajednice i privrede ovog kantona, ali i cijele države.

"PDA ostaje vjeran ideji društva jednakih šansi, društva u kojem neće dominirati pojedinci, gdje neće vladati elite i određene klase, već pravna država u kojoj se zasluge mjere i vrednuju prema radu" kazao je on.

Alić, ujedno i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje PDA, naglasio je i da su unutar SDA tražili pravedan odnos prema TK, bolju putnu infrastrukturu, bolje uvjete za poljoprivredne proizvođače i da se značajni energetski projekti pokrenu u tom kantonu, ali nisu, navodi, naišli na razumijevanje.

"Umjesto toga munjevito je krenuo proces navodnog čišćenja SDA i to baš u TK. Nije krenuo tamo gdje je to najpotrebnije - pred vratima SDA gdje je ujedno i najprljavije", ustvrdio je Alić.

Aktuelni premijer Tuzlanskog kantona također bivši član SDA Jakub Suljkanović napomenuo je da formiranje PDA neće utjecati na rad Kantonalne vlade, podsjetivši da novoformirana Vlada TK ima podršku 20 skupštinskih poslanika.

"Imamo usvojene programske dokumente na osnovu kojih ćemo raditi kao i finansijsku stabilnost koja je potrebna za Kanton. Boriti ćemo se za ravnomjerniju raspodjelu prihoda, jer smatramo da smo u proteklih 10 godina izgubili oko 360 miliona KM", naveo je Alić.

Suljaković je kazao da očekuju pobjedu na predstojećim općim oktobarskim izborima, najavivši da će imati kandidate za sve nivoe vlasti osim za člana Predsjedništva BiH te će se, iako je stranka formirana u TK, nastojati širiti i u ostalim kantonima.

Na osnivačkoj skupštini usvojen je Statut i program rada PDA te su imenovani i članovi radnih grupa, ali još nije poznato ko će biti predsjednik PDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije